matematykaszkolna.pl
całki oznaczone Magda: Całki POMOCYemotka Wałśnie rozwiazuje zadania z całk oznaczonych i niewłaściwych i zaczynają sie pojawiać problemy proszę o pomoc narazie przy jednym, może dla niektórych banalnym przykladzie ale ja gdzie srobie bład ( zaznaczam, że nie wie gdzie w symbolach roobi się górną i dolną granicę całkowania ) a) 2 ∫ 1x dx odp. całka rozbiezna 0
20 mar 13:32
Trivial: 2 2 21xdx = limα→0+1xdx = limα→0+[−1/x2] = limα→0+14+1/α2=+ 0 α α Wniosek: całka rozbieżna.
20 mar 13:48
Magda: a skąd wziąłeś te 0 z plusem, że daży do 0 z plusememotka ja nic takiego nie miałamemotka w przykładach z lekcjiemotka
20 mar 13:55
Trivial: Jest na dole − dążymy ze strony prawej. Jakby była to granica górna, to by było z lewej. emotka
20 mar 13:57
Trivial:
 1 
Trzeba przypatrzeć się osobliwościom całki. Zauważ, że dla 0 funkcja

nie jest
 x 
określona.
20 mar 13:57
Magda: a nie wystarczy że dążymy do 0 a nie zero z plusem Ja pamiętam że do całek oznaczonych nie stosowaliśmy póxniej granicy funkcji przed całką, tylko przy niewłaściwychemotka prz oznaczonych normalnie przekształcanie a potem podstawianie.
20 mar 13:58
Trivial: W tym wypadku wystarczy, ale nie zawsze tak jest. emotka
20 mar 14:00
Magda: czyli tu moge po prostu napisać, że dąży do 0 a nie da se tego inaczej zrobić tak jak wyżej pisałam, że wykorzystywalismy granice funkcji przed całką tylko do niewłaściwych, czy tak zostawić emotka?
20 mar 14:02
Trivial: Nie można. Musi być 0+, bo dążymy z prawej, a nie z lewej. emotka Limesy wykorzystujemy, gdy jedna z granic całki jest osobliwa − nieskończoność, lub funkcja dla tego punktu jest nieokreślona.
20 mar 14:07
Magda: a ttaj mamy nieokreśloną czyli rozumiem emotka a skąd mam wiedziec do ktorej strony dążyć? podstawić sobie tą każda liczbe d fukcji? a co jesli górna i dolna granica całkowania to −∞ i ∞
20 mar 14:12
Magda: np mam tez taki przykład: ∞
 6dx 

i co z tym zrobić emotka
 x2−1 
−∞
20 mar 14:16
Trivial: Dolna granica: dążymy z prawej (czyli +). Górna granica: dążymy z lewej (czyli −). Jeżeli mamy dowolną całkę: a ∫... b gdzie a < b, to możemy ją zapisać jako: b −∫ a Przykład: 1 2 ∫xdx = −∫xdx 2 1
20 mar 14:16
Trivial: Przy rozwiązywaniu całki oznaczonej musisz najpierw zastanowić się nad jej osobliwościami. 1. Osobliwości widoczne od razu: −, +. 2. Osobliwości 'ukryte' − mianownik musi być różny od zera, czyli: −1, 1. Teraz musisz rozbić tą jedną całkę na milion innych całek z jedną osobliwością (u góry lub u dołu). Liczby pośrednie, u mnie: −2, 0, 2 są dowolne − ale z odpowiednich przedziałów, to jest: −2 jest z przedziału (−, −1) 0 jest z przedziału (−1, 1) 2 jest z przedziału (2, +) + −2 −1 0 1 2 + ∫... = ∫... + ∫... + ∫... + ∫... + ∫... + ∫... = ......... − −2 −1 0 1 2
20 mar 14:27
Trivial: Poprawka: 2 jest z przedziału (1, +). emotka
20 mar 14:27
Magda: no rozumiem że mianownik musi być rózny od zera tylko ja nadal nie wiem jak ruszyc ten przykład z godz 14:16emotka
20 mar 14:33
Trivial: Trzeba rozbić na milion całek jak napisałem. emotka Potem każdą liczyć osobno. Jeżeli choć jedna wyjdzie , to nie musisz liczyć reszty, bo to oznacza, że całka jest rozbieżna.
20 mar 14:35
Magda: odp to 6π, tyle, że robilismy tez jeden przykład a zadanie brzmiało tak:
 1 
zbadaj czy istnieje pole figury ograniczonej krzywą y =

i osią OX noi pole zostalo
 1+x2 
zapisane jako: ∞ 0 0 S= ∫ 11+x2 dx = 2* ∫ dx1+x2= 2* lim [arctgx]= itd −∞ −∞ k→ −∞ k nie mozna sobie tego jakos rozbic tak jak tutaj
20 mar 14:41
Trivial: 1+x2, a x2−1 to wielka różnica. emotka Jeżeli chodzi o pole to trochę inna sprawa, Trzeba sobie najpierw zrobić wykres, żeby zobaczyć gdzie pole jest ujemne, a jeżeli wykres jest symetryczny (tu jest), to można sobie trochę ułatwić właśnie w ten sposób: + + ∫... = 2*∫ − 0 Ale może niech ktoś inny się wypowie, bo muszę już iść. emotka
20 mar 14:49
Magda: dobra już rozumiem o co chodzi ztym zadaniem na pole ale tamten przyklad nie wiem czy rusze, ale i tak dzięki za pomoc
20 mar 14:50
milena: ∫ x cox (x+1)dx
18 cze 17:49
milena: Jak to rozwiązać? Prosze o pomoc
18 cze 17:49
milena: najlepiej byłoby gdybym miała to rozpisane skąd co się wzięło.. emotka Z góry dziękuję za pomoc!
18 cze 17:50