całki oznaczone
Magda: Całki

POMOCY

Wałśnie rozwiazuje zadania z całk oznaczonych i niewłaściwych i zaczynają sie pojawiać problemy


proszę o pomoc narazie przy jednym, może dla niektórych banalnym przykladzie ale ja gdzie
srobie bład ( zaznaczam, że nie wie gdzie w symbolach roobi się górną i dolną granicę
całkowania

)
a) 2
∫
1x dx odp. całka rozbiezna
0
20 mar 13:32
Trivial:
2 2 2
∫1xdx = limα→0+∫1xdx = limα→0+[−1/x2] = limα→0+−14+1/α2=+∞
0 α α
Wniosek: całka rozbieżna.
20 mar 13:48
Magda: a skąd wziąłeś te 0 z plusem, że daży do 0 z plusem

ja nic takiego nie miałam

w
przykładach z lekcji
20 mar 13:55
Trivial:
Jest na dole − dążymy ze strony prawej. Jakby była to granica górna, to by było z lewej.
20 mar 13:57
Trivial: | | 1 | |
Trzeba przypatrzeć się osobliwościom całki. Zauważ, że dla 0 funkcja |
| nie jest |
| | x | |
określona.
20 mar 13:57
Magda: a nie wystarczy że dążymy do 0

a nie zero z plusem

Ja pamiętam że do całek oznaczonych nie
stosowaliśmy póxniej granicy funkcji przed całką, tylko przy niewłaściwych

prz oznaczonych
normalnie przekształcanie a potem podstawianie.
20 mar 13:58
Trivial: W tym wypadku wystarczy, ale nie zawsze tak jest.
20 mar 14:00
Magda: czyli tu moge po prostu napisać, że dąży do 0

a nie da se tego inaczej zrobić tak jak wyżej
pisałam, że wykorzystywalismy granice funkcji przed całką tylko do niewłaściwych, czy tak
zostawić

?
20 mar 14:02
Trivial:
Nie można. Musi być 0
+, bo dążymy z prawej, a nie z lewej.

Limesy wykorzystujemy, gdy jedna
z granic całki jest osobliwa − nieskończoność, lub funkcja dla tego punktu jest nieokreślona.
20 mar 14:07
Magda: a ttaj mamy nieokreśloną czyli rozumiem

a skąd mam wiedziec do ktorej strony dążyć?
podstawić sobie tą każda liczbe d fukcji? a co jesli górna i dolna granica całkowania to −∞ i
∞
20 mar 14:12
Magda: np mam tez taki przykład:
∞
| | 6dx | |
∫ |
| i co z tym zrobić 
|
| | x2−1 | |
−∞
20 mar 14:16
Trivial:
Dolna granica: dążymy z prawej (czyli +).
Górna granica: dążymy z lewej (czyli −).
Jeżeli mamy dowolną całkę:
a
∫...
b
gdzie a < b, to możemy ją zapisać jako:
b
−∫
a
Przykład:
1 2
∫xdx = −∫xdx
2 1
20 mar 14:16
Trivial:
Przy rozwiązywaniu całki oznaczonej musisz najpierw zastanowić się nad jej osobliwościami.
1. Osobliwości widoczne od razu: −∞, +∞.
2. Osobliwości 'ukryte' − mianownik musi być różny od zera, czyli: −1, 1.
Teraz musisz rozbić tą jedną całkę na milion innych całek z jedną osobliwością (u góry lub u
dołu).
Liczby pośrednie, u mnie: −2, 0, 2 są dowolne − ale z odpowiednich przedziałów, to jest:
−2 jest z przedziału (−∞, −1)
0 jest z przedziału (−1, 1)
2 jest z przedziału (2, +∞)
+∞ −2 −1 0 1 2 +∞
∫... = ∫... + ∫... + ∫... + ∫... + ∫... + ∫... = .........
−∞ −∞ −2 −1 0 1 2
20 mar 14:27
Trivial:
Poprawka: 2 jest z przedziału (
1, +
∞).
20 mar 14:27
Magda: no rozumiem że mianownik musi być rózny od zera tylko ja nadal nie wiem jak ruszyc ten przykład
z godz 14:16
20 mar 14:33
Trivial:
Trzeba rozbić na milion całek jak napisałem.

Potem każdą liczyć osobno. Jeżeli choć jedna
wyjdzie
∞, to nie musisz liczyć reszty, bo to oznacza, że całka jest rozbieżna.
20 mar 14:35
Magda: odp to 6π, tyle, że robilismy tez jeden przykład a zadanie brzmiało tak:
| | 1 | |
zbadaj czy istnieje pole figury ograniczonej krzywą y = |
| i osią OX noi pole zostalo |
| | 1+x2 | |
zapisane jako:
∞ 0 0
S= ∫
11+x2 dx = 2* ∫
dx1+x2= 2* lim [arctgx]= itd
−∞ −∞ k→ −∞ k
nie mozna sobie tego jakos rozbic tak jak tutaj
20 mar 14:41
Trivial:
1+x
2, a x
2−1 to wielka różnica.

Jeżeli chodzi o pole to trochę inna sprawa, Trzeba sobie
najpierw zrobić wykres, żeby zobaczyć gdzie pole jest ujemne, a jeżeli wykres jest symetryczny
(tu jest), to można sobie trochę ułatwić właśnie w ten sposób:
+
∞ +
∞
∫... = 2*∫
−
∞ 0
Ale może niech ktoś inny się wypowie, bo muszę już iść.
20 mar 14:49
Magda: dobra już rozumiem o co chodzi ztym zadaniem na pole ale tamten przyklad nie wiem czy rusze,
ale i tak dzięki za pomoc
20 mar 14:50
milena: ∫ x cox (x+1)dx
18 cze 17:49
milena: Jak to rozwiązać? Prosze o pomoc
18 cze 17:49
milena: najlepiej byłoby gdybym miała to rozpisane skąd co się wzięło..

Z góry dziękuję za pomoc!
18 cze 17:50