okrag opisany na trojkacie
Kuba: pomozcie prosze
znalazlem tutaj podobne zadanie z trojkatem prostokatnym lecz w moim jest to trojkat dowolny
zad. na trojkacie o wierzcholkach A=(−2,−3), B=(4,3), C=(0,3) opisano okrag o srodku S i
promieniu R:
− wyznacz wspolrzedne srodka S okregu opisanego na trojkacie ABC
− oblicz jego promien R
− napisz rownanie okregu opisanego na tym trojkacie ABC ( to chyba z jakiegos wzoru moge
obliczyc podstawiajac wartosci prawda?)
17 cze 19:07
JAPON1A: o: ( x − a )2 + ( y − b)2 = r2 < −−− rownanie okregu ( jak wyliczysz a,b,r podstawiasz i
masz odp. )
( 2 + a )2 + ( 3 + b)2 = r2
( 4 − a)2 + ( 3−b)2 = r2
a2 + ( 3 − b )2 = r2
odejmujesz 2 rownanie od 3
16 − 8a + a2 − a2 = 0 => a = 2
podstawiasz a ,liczysz b i r
R to odcinek od srodka okregu do jednego z wierzcholkow trojkata ( wzor na dlugosc odcinka )
r
17 cze 19:21
Kuba: nie rozumiem skad wzaielas liczby do podstawienia za x i y i jak stworzylas te trzy rownania
17 cze 19:31
5-latek: Moze Jakub narysuj na poczatek rysunek .
Wiemy czym jest srodek okregu opisanego na trojkacie . Mozemy go rowniez wyznaczyc tak
wyznacz rownanie symetralnej boku AB i np rownanie symetralnej boku BC. (albo bezwektorowo albo
wektorami −twoja wola )
Wyznacz punkt przeciecia sie symetralnych i masz srodek okregu opisanego na trojkacie
Promien R −juz podpowiedzial kolega i masz wszystko do zadania
17 cze 23:09
Mila:

Na trojkącie o wierzcholkach A=(−2,−3), B=(4,3), C=(0,3) opisano okrag o srodku S .
I sposób
Równanie okręgu− postać kanoniczna.
(x−a)2+(y−b)2=r2 gdzie: r− promień, S=(a,b) współrzędne środka okręgu
(
masz 3 niewiadome, a, b,r)
Wsp. punktów :A,B,C spełniają to równanie:
(−2−a)
2+(−3−b)
2=r
2
(4−a)
2+(3−b)
2=r
2
(0−a)
2+(3−b)
2⇔
4+4a+a
2+9+6b+b
2=r
2
16−8a+a
2+9−6b+b
2=r
2
a
2+9−6b+b
2=r
2 ⇔
4+4a+a
2+9+6b+b
2=16−8a+a
2+9−6b+b
2⇔4+4a+9+6b=16−8a+9−6b
a
2+9−6b+b
2=16−8a+a
2+9−6b+b
2⇔9−6b=16−8a+9−6b
12a+12b=12
8a=16⇔a=2 i b=−1⇔
1) S=(2,−1), r=
√22+42=
√20=2
√5
2) (x−2)
2+(y+1)
2=20 równanie okręgu
II sposób
współrzędne S znajdujesz jako punkt przecięcia symetralnych dwóch boków
Jedna symetralna:
x=2
Drugą napisz np. prostopadła do AB i przechodząca przez środek AB.
18 cze 00:29