Równania trygonometryczne
zabiajak222: Bardzo prosiłbym o rozwiązanie poniższych równań ,kompletnie nie wiem jak sobie z nimi poradzić

1 ) sin
4x + cos
4x = 1
Z góry dziękuje za pomoc
17 cze 21:49
krystek: rozpisz (sin2x)2=(1−cos2x)2
2) pomnóz przez sinx z zał sinx≠0
17 cze 21:53
mmk:
Można,tak:
| | 1 | |
1/ sin4x+cos4x=(sin2x+cos2x)2−2sin2x*cos2x= 1− |
| sin22x |
| | 2 | |
| | 1 | |
1− |
| sin22x=1 ⇒ sin2x=0 ⇒ x=........ |
| | 2 | |
17 cze 22:02
Saizou : 1)
| | 1 | |
(sin2x+cos2x)2−2( |
| *sin2x)2=1 |
| | 2 | |
sin
22x=0
lsin2xl=0 dalej dasz radę

2) zał sinx≠0
5sin
2x−2sinx−3=0 sinx=t t∊<−1:1>
5t
2−2t−3=0
i do działa
17 cze 22:02
ICSP: sin4x + cos4x = 1 ⇒ sinx = 1 ∧ cosx = 0 v sinx = −1 ∧ cosx = 0 v sinx = 0 ∧ cosx =1 v sinx =
0 ∧ cosx = −1
17 cze 22:04
mmk:
17 cze 22:05
zabiajak222: 1 ) po rozpisaniu mam :
(1 − cos
2x)
2 + cos
4x = 1
1 − 2cos
2x + cos
4x + cos
4x = 1 / (−1)
−2cos
2x + 2cos
4x = 0
wyłączam 2cos
2x przed nawias −− > 2cos
2x(2cos
2x − 1) = 0
I nie wiem co mogę dalej z tym zrobić
17 cze 22:07
krystek: cos2x=0 lub cos2x−1=0
17 cze 22:20