całki
Alice: Ktos pomoze jak to rozwiązać?
∫x5sinxdx
17 cze 18:17
Bogdan:
kilka razy przez części
17 cze 18:21
Alice: a myslałam ze bedzie cos latwiej, dzieki
17 cze 18:22
asdf:
to trochę zabawy jest z tą całką:
u = x5 v' = sinx
u' = 5x4 v = −cosx
−x5cosx + 5∫x4cosxdx = ...
u = x4 v' = cosx
u' = 4x3 v = sinx
itd itd..
17 cze 18:23
Mila:
Kilkakrotnie przez części;
[x5=u, 5x4dx=du , dv=sinx dx, v=∫sinxdx=−cosx]
∫x5 sinxdx=−x5cosx+5∫x4cosx dx= [x4=u, 4x3dx=du, dv=cosx,v=∫cosxdx=sinx]
=−x5cosx+5(x4sinx−4∫x3sinxdx)=−x5cosx+5x4sinx−20∫x3sinxdx=
[[x3=u, 3x2dx=du , dv=sinx dx, v=∫sinxdx=−cosx]
=−x5cosx+5x4sinx−20(−x3cosx+3∫x2cosxdx)=
=−x5cosx+5x4sinx+20x3cosx−60∫x2cosxdx=
dalej sama?
17 cze 18:46
Alice: dzieki dzieki dalam sama rade wczesniej
17 cze 18:56