styczna do wykresu zadanie kolokwium
styczna do wykresu: f(x) = exsin(4x), x0=π/4
Napisz rownanie stycznej do wykresu podanej funkcji we wskazanym punkcie.
Powiedzcie mi czy dobrze zrobilem.
f'(x)=exsin4x+4excos4x − taka pochodna wyszla
f'(x0)= −4eπ/4
wiec a = −4eπ/4
teraz licze y0
f(π/4)=eπ/4sinπ=0
wiec y=0
wyliczam b
0= −4eπ/4 * π/4 + b
b=πeπ/4
wiec styczna sie rowna : y=−4eπ/4 x + πeπ/4
18 cze 12:20
__std__call__: Zgadza się

.
18 cze 12:31
aniabb: tak
18 cze 12:32
styczna do wykresu: dzieki za szybka odpowiedz, pozdro
18 cze 12:59