Określ położenie punktów K, L
wajdzik: Określ położenie punktów K, L względem prostej k, gdy:
K=(−2,3), L=(1,6) a prosta k ma postać 3x−4y+2=0
A więc rysuję sobie układ ze współrzędnymi i zaznaczam punkty K i L.
Tutaj K jest po jednej stronie prostej a L po drugiej.
A więc daję odpowiedź: Punkty K i L znajdują się na dwóch różnych płaszczyznach.
Może być
17 cze 21:18
Bogdan:
Nie
17 cze 21:21
wajdzik: Dlaczego?
17 cze 21:26
krystek: Poniewaz wszysko jest na jednej płaszczyźnie, pomysl jaka winna być odp
17 cze 21:28
Bogdan:
Spróbuj najpierw sam ustalić, dlaczego Twoja odpowiedź nie jest poprawna.
17 cze 21:29
wajdzik: Punkty K i L znajdują się na dwóch różnych
PÓŁpłaszczyznach.
Dzięki.
17 cze 21:34
Bogdan:
Wciąż wajdzik źle
17 cze 21:41
wajdzik: dlaczego?
17 cze 22:31
wajdzik: Oba punkty znajdują się na jednej z półpłaszczyzn.
17 cze 22:44
wajdzik: zgadza się
17 cze 22:54
5-latek: Moze policz odleglosci tych punktow od prostej i porownaj je
17 cze 23:12
wajdzik: 3x−4y+2=0 K=(−2,3), L=(1,6)
−6−12+2=0
−16=0
Punkt nie należy do prostej
3−24+2=0
−19=0
Punkt nie należy do prostej
17 cze 23:19
Mila:

Określ położenie punktów K, L względem prostej k, gdy:
K=(−2,3), L=(1,6) a prosta k ma postać 3x−4y+2=0
4y=3x+2
Bez ilustracji ( czasem nie można tego stwierdzić, bo punkty lezą blisko prostej i rysunki są
mało dokładne)
punkt K
dla argumentu (−2) mamy wartość −1<3 ⇔punkt K=(−2,3) leży powyżej prostej k
punkt L
| | 3 | | 1 | | 5 | |
y= |
| *1+ |
| = |
| <6 punkt L=(1,6) leży powyżej prostej k |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 1 | |
obydwa punkty leżą nad prostą y= |
| x+ |
| |
| | 4 | | 2 | |
17 cze 23:26
wajdzik: Dzięki Mila, wszystko zwięźle i na temat. Świetny sposób.

Dobranoc.
18 cze 00:39
Mila:
18 cze 17:24