oblicz współczynnik korelacji liniowej
Dancio: Zbadano dane empiryczne dotyczące zależności ceny samochodów osobowych od ich wieku. Uzyskano
następujące wyniki (zmienna X − wiek w latach, zmienna Y − cena w tysiącach złotych).
(XY) = {(5,22), (3,50), (4,41), (8,16), (3,55), (4,44,), (1,60), (12,8)}
1. oblicz współczynnik korelacji liniowej Pearsona (dokładność trzech miejsc po przecinku)
2. oblicz cenę samochodu 10−letniego na podstawie równania regresji liniowej.
18 cze 00:17
aniabb: wpisujesz dane do excela, sortujesz rosnąco, tworzysz wykres klikasz na wykresie (dodaj linię
trendu) wybierasz liniowa, wyświetl równanie i wartość r2
i otrzymujesz y=−5,131x+62,655 r2=0,8525
liczysz pierwiastek i współczynnik pearsona r=−0,92332 bo malejąca
y=−5,131•10+62,655 = 11,345 cena samochodu 10cioletniego
18 cze 10:24