funkcja kwadratowa
blanca: POMOCY!

zadanie brzmi tak :
napisz wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólnej i iloczynowej jeśli wiadomo, że funkcja ta
spełnia
następujące warunki
1. suma miejsc zerowych wynosi −2
2. zbiór wartości funkcji : (−
∞ ; 4,5>
3. największa wartości funkcji w przedziale <1,3> wynosi 2,5
POMOŻECIE ?
17 cze 19:51
blanca: proszę

ja próbowałam tak :
1. −b/a = −2
b=2
2. q = 4,5
−b
2 + 4ac / 4a = 4,5
−4a
2 + 4ac = 18 a
3. nie umiem ruszyć ,ale z tego co napisałm niestety nic nie wynika, nadal nie znam a,b i c ani
miejsc zerowych.....
17 cze 20:06
bezendu:
p i q źle policzone
17 cze 20:08
blanca: ale ja tutaj nie liczyłam p tylko próbowałam obliczyć q, ponieważ skoro ZW jest od
nieskończoności do 4,5 oznacza że a<0 a q = 4,5
q = −Δ/4a
a Δ = b
2 − 4ac, wiesz może jak to zrobić ?

?
17 cze 20:10
bezendu: | | −b | |
a może najpierw suma pierwiastków wzory viete'a x1+x2= |
| |
| | a | |
17 cze 20:13
blanca: ale z tego wiem tylko że b=2 o ile dobrze patrzę, a się nie znam, i o ile pamięć mnie nie myli
napisałam już to wyżej, co dalej ? ; p
17 cze 20:15
bezendu: jakie b ? p=−1 a q masz z tego warunku punkt 2) więc q=4,5 dalej działaj sama
17 cze 20:17
b.: z tego wiesz, że b=2a, a nie że b=2...
wiemy też z a) i b), że f(−1) = a−b+c = 4,5
w jakim punkcie <1,3> f przyjmuje największą wartość?
17 cze 20:19
blanca: ale skąd wiem, że p = −1 czekaj, ja wolno myślę ;< btw dzięki
17 cze 20:19
17 cze 20:21
blanca:
17 cze 20:23
blanca: do b największa wart. f w tym przedziale wynosi 2,5
17 cze 20:50
Mila:

Rozwiązujemy z rysunkiem.
f(x)=ax
2+bx+c
a<0 to wynika ze zbioru wartości funkcji
| | −b | |
xw= |
| =(−2):2=−1⇔f(−1)=4,5⇔ |
| | 2a | |
4,5=a*(−1)
2−b+c⇔4,5=a−2a+c
−a+c=4,5
2)W przedziale <1,3> funkcja jest malejąca, zatem największą wartość ma dla x=1
f(1)=2,5
a*1+b+c=2,5⇔a+2a+c=2,5
| | −1 | |
3a+c=2,5 i −a+c=4,5⇔4a=−2⇔a= |
| , b=−1, |
| | 2 | |
c=4,5+a
c=4
Teraz posprawdzajcie rachunki.
17 cze 21:48