geometria w przestrzeni
niedouczonaMatematyczka: Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy ze ścianą boczną graniastosłupa kąt
o mierze 30 stopni. Podaj wymiary graniastosłupa wiedząc, że długość jego przekątnej jest
równa 8√3 cm.
18 cze 08:51
aniabb:
18 cze 10:15
irena_1:

α=30
0
p=8
√3cm
a=4
√3cm
d=12cm
H
2+(4
√3)
2=12
2
H
2=144−48=96
H=4
√6cm
18 cze 10:16
18 cze 10:26
irena_1:
No, może nie od podstawówki, ale od gimnazjum na pewno...
18 cze 10:39
niedouczonaMatematyczka: dziękuje Wam za odpowiedź.
18 cze 19:36