Wielomiany
Agness: Help! Bardzo proszę o pomoc! Proszę o wytłumaczenie konkretnie tych zadań. Czyli krok po kroku,
ponieważ chcę zrozumieć jak to się robi.
Zad. 1
Są wielomiany W(x) = 3x2 − 2x , V(x) = 2x2 + 3x. Stopień wielomianu to?
Zad. 2
Ile rozwiązań rzeczywistych ma równanie 5x4 − 13 = 0
Zad. 3
W(x) = 3x3 − 3x2 − 12x + 12 w jakiej postaci iloczynowej można to przedstawić?
Zad. 4
Wyrazem wolnym wielomiany x3 + (x+1)2 − (x−1)2 jest liczba...?
Zad. 5
Rozwiąż równania:
a) x3 + 4x2 − 3x − 12 = 0
b) x4 − 7x2 + 12 = 0
Zad. 6
Rozłóż na czynniki:
a) 1 − a2 + 2ab − 62
b) x3 − 2x2 − 8x +16
c) 64 − x3
Zad. 7
Wielomiany W(x) = ax(x+b)2 i V(x) = x3 + 2x2 + x są równe. Oblicz a i b.
Zad.8
Dobierz wartość parametru "a" tak, aby dana liczba x0 była pierwiastkiem wielomianu W(x),
jeśli W(x) = a2x4 − 4x2 − x + 1, x0 = 1/2
18 cze 18:41
Jaros: Witam, chętnie bym pomógł ale sam tego nie za bardzo rozumiem
18 cze 19:01
18 cze 19:03
Agness: Kurcze to kiepsko... Ostatnie wielomiany źle mi poszły i jutro piszę ostateczny raz ..; <
18 cze 19:04
Agness: ICSP zanim ja bym przy tym posiedziała to by mi zeszło... A tak to rozwiązane jakoś mi to by
pomogło bardziej do tego dojść... Więc proszę o konkretne rozwinięcie zadań
18 cze 19:05
ICSP: no ale co ja Ci poradzę jak pierwsza treść jest niekompletna

"Stopień wielomianu to". − Jakiego wielomianu ?
18 cze 19:07
Agness: w zad 1
W(x) = 3x3 − 2x jest tak − pomyliłam sie
18 cze 19:07
Agness: No mi się wydaje, że tych wielomianów W(x) i V(x) stopień jest równy i mam odp:
6, 5 , 4, 3
18 cze 19:09
ICSP: Stopień jakiego wielomianu ? W(x) * V(x) czy jescze innego ?
18 cze 19:14
Agness: Tam nie jest, że razy tylko po przecinku ten W(x) i V(x). Chodzi zapewne o to, że obydwa te
wielomiany jaki mają stopień czyli muszą mieć ten sam
18 cze 19:16
ICSP: no to mają ten sam stopnień − 2 .
18 cze 19:17
Agness: Tam jest W(x) = 3x3 − 2x i V(x) = 2x2 + 3x
Źle wpisałam. Na początku też tak pomyślałam jak wysłałeś mi ten link ale nie zgadza sie, bo
źle przepisałam ;<
18 cze 19:21
use: ICSP jeszcze pomysli ze minus 2
18 cze 19:22
ICSP: st w(x) to 3
st v(x) to 2
w zadanie zapewne chodzi o stopień w(x) * v(x) = (3x3 − 2x)(2x2 + 3x) = 6x5 + 9x4 − 4x3 −
6x − stopień 5.
18 cze 19:22
Agness: Poprawka:
Zad. 6 Rozłóż na czynniki:
a) 1 − a2 + 2ab − b2
18 cze 19:24
Agness: use aż taka głupia nie jestem ; d
18 cze 19:25
Agness: Dzięki ICSP myślę, że napisze tak jak Ty. Przynajmniej będzie widziała, że cos tam próbowałam −
o ile to nie będzie to, a jak tak to będzie ok
18 cze 19:26
ICSP: drugie średnio ciekawe niestety
5x
4 − 13 = 0
5x
4 = 13 ||
4√
4√5x4 =
4√13
4√5 *
4√x4 =
4√13
| | 4√13 | | 4√13 | |
x = + |
| v x = − |
| |
| | 4√5 | | 4√5 | |
18 cze 19:27
ICSP: 3x3 − 3x2 − 12x + 12 = 3x2(x−1) − 12*(x−1) = (3x2 −12)(x−1) = 3(x−2)(x+2)(x−1)
w identyczny sposób zrobisz sobie w Zad 5 przykład a
4.
x3 + (x+1)2 − (x−1)2 = x3 + x2 + 2x + 1 − (x2 − 2x + 1) = x3 + 2x + 1 − x2 + 2x − 1 =
x3 + 4x + 0
zatem wyraz wolny to 0
Zad 5
b) podstawić t = x2 przy bardzo ważnym założeniu że : t ≥ 0
t2 − 7t + 12 = 0 − równanie kwadratowe. Pierwiastki policzysz znanymi sobie sposobami. A
później wrócisz do podstawienia t = x2 i policzysz x
18 cze 19:32
Agness: w zad 5 można by wyliczyć Δ, x1 i x2?
18 cze 19:39
Agness: a ten a w zad 5 nie kapuje XD
18 cze 19:40
ICSP: skoro taką metodą znasz to dobrze. Tlyko pamietaj ze tyo nie bedą x1 oraz x2 tylko t1 oraz
t2
18 cze 19:41
Agness: no no o to mi chodzi
18 cze 19:41
18 cze 19:43
Agness: Hmm... no ok. Da radę jeszcze inne zadania?
18 cze 19:48
18 cze 19:52
18 cze 19:53
Agness: A mogę prosić o rozwiązania? Krok po kroku
18 cze 20:01
Agness: Dobra jakoś tam to ogarnę, a o co chodzi z tym zadaniem 8?
18 cze 20:15
ICSP: | | 1 | |
masz boliczyć a dla jakich x0 = |
| jest pierwiastkiem wielomianu : |
| | 2 | |
w(x) = a
2x
4 − 4x
2 − x +1
Wyżej napisałem ze jeżeli liczba x
0 jest pierwiastkiem wielomianu w(x) to zachodzi w(x
0) = 0
| | 1 | | 1 | |
w twoim przypadku x0 = |
| zatem w( |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
0 = a2 * ( |
| )4 − 4 *( |
| )2 − |
| + 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
wystarczy rozwiazać to proste równanie
18 cze 20:24
Agness: Aaa okey dzięki wielkie za pomoc ^^
18 cze 20:30
5-latek: Zadanie nr 7
Wiesz kiedy wielomiany sa rowne . mamy wielomian W(x)=ax( x+b)2 na razie tym sie zajmiemy .
Tu musisz pamietac o kolejnosci wykonywaania dzialan. czyli najpierw potegowanie a potem
mnozenie . Wzor skroconego mnozenia bedzie (a+b)2=a2+2ab+b2)
Wiec wykonaj to potegowanie a potem wymnoz ax przez to co wyjdzie w nawiasie
ja obliczysz W(x) to porownaj go z V(x)
18 cze 20:56
Jaros: Jakoś to spróbowałam na kartce i coś tam wyszło
18 cze 21:33
Jaros: nie tutaj miało byc wybaczcie ! wracam na swoje zadanie
18 cze 21:35
Agness: Kurde ; d zachciało się chłopakowi, żebym podała za niego zadania...
Dobra coś tam mam ; )
18 cze 21:36