Rząd, wyznacznik, baza jądra i obrazu
brw: Dana jest przestrzeń wektorowa V oraz jej baza β={v1,v2,v3,v4}. Niech T:V→V będzie takim
odwzorowaniem liniowym, że T(v1)=T(v2)=T(v3)=v1 oraz T(v4)=v2. Znaleźć rząd T,
wyznacznik T oraz bazy dla jądra i obrazu T.
18 cze 11:42
brw: Bardzo proszę o pomoc, zupełnie nie wiem jak się za to zabrać...
18 cze 12:10
brw: nikt nie potrafi?
18 cze 16:23
b.: zacząć trzeba od napisania macierzy A odwzorowania T
ogólnie, jeśli (a1,a2,a3,a4) są współrzędnymi wektora x w bazie β, to
Tx ma współrzędne zadane przez wektor kolumnowy
A [a1,a2,a3,a4]T
(transponujemy [a1,...], żeby zrobić z tego wektor kolumnowy, na kartce można napisać od razu
wektor kolumnowy)
stąd już łatwo się wypisuje macierz A, biorąc za (ai) wektory (1,0,0,0), (0,1,0,0), ...
18 cze 16:28
brw: wielkie dzięki
18 cze 18:08