.
lina: wyznacz obj dla z2=x2+y2 −stozek, i paraboloid 2z=x2+y2 . wg mnie obszar to : −r≤z≤0 i
0≤z≤r , 0≤Φ≤2π a r to juz nie wiem.
oraz obszar dla: z=x+y,z=0,xy=1,y=x,y=4x .nie wiem czy dobrze okresliłam obszar
−1≤x≤1,−1/x≤y≤−1/2 i −x≤y≤−1/2 i tak samow cwiartce przeciwnej, 0≤z≤x+y.
17 cze 20:45
Godzio:
W sensie obszar ograniczony tymi krzywymi ?
17 cze 20:46
lina: w sensie tak
17 cze 20:52
Godzio:
A masz wynik ? Bo nigdy nie jestem na 100% czy dobrze to przeliczyłem, a nie chce bzdur wysyłać
17 cze 20:58
lina: mam tylko wynik rozwiązanej całki drugiej:2/3 (przykład pierwszy jest z byłego kolosa)..
17 cze 21:10
Godzio:
Obszar będzie między paraboloidą a stożkiem
| | x2 + y2 | |
∫∫( |
| − √x2 + y2)dxdy |
| | 2 | |
x = rcos(a)
y = rsin(a)
x
2 + y
2 = r
2 = z
2
| | r4 | |
2z = r2 ⇒ r2 = |
| ⇒ r4 − 4r2 = 0 ⇒ r2(r − 2)(r + 2) = 0 ⇒ r = 0, r =2, r = −2 |
| | 4 | |
| | r2 | |
... = ∫02π∫02( |
| − r)*rdrda |
| | 2 | |
sensowne ?
17 cze 21:18
lina: oj nie mam pojecia..
17 cze 21:22
lina: jestes na 100% pewny?
17 cze 22:48
lina: Vizer?
18 cze 17:21
Vizer:
Godzio prawie dobrze zrobił tylko "wyższą" powierzchnią jest stożek więc funkcja
podcałkowa:
albo zapisać jako całkę potrójną:
∫
02π dφ ∫
02 dr ∫
12r2r r dz
18 cze 17:39
lina: własnie chciałam potrójna całką,dziękuje bardzo
18 cze 21:14
lina: kurcze a skąd się wzieło ograniczenie z góry przy r , 2 ? xd
18 cze 22:09
lina: dr*
18 cze 22:09