pomocy
siedem: Punkty A(−3,−1), B(1,2), C(2,5), są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. Oblicz
współrzędne wierzchołka D
17 cze 18:53
Bogdan:
Wyznacz środek przekątnej AC, jest to jednocześnie środek przekątnej BD
17 cze 18:55
siedem: ok, dzięki
17 cze 19:07
Kuba: hej siedem mam podobne zadanie, jak wyznaczyles srodek przekatnej AC? jaki wzor?
17 cze 19:09
Janek191:
→
AB = [ 1 − (−3) ; 2 − (−1) ] = [ 4; 3 ]
Niech D = ( x; y)
→
DC = [ 2 − x ; 5 − y ]
Aby czworokąt ABCD był równoległobokiem musi zachodzić
→ →
AB = DC
czyli
[ 4; 3 ] = [ 2 − x ; 5 − y ]
zatem
4 = 2 − x ∧ 3 = 5 − y
x = − 2 ∧ y = 2
Odp. D = ( −2 ; 2 )
==============
17 cze 22:46