trygonomeria
kama: (tg12
o )(cos
2 60
o )(tg78
o) =

?
prosze o pomoc
18 cze 17:23
5-latek: tg78=tg(90−78)=ctg12
wiec tg12*ctg12*cos260=1*cos260 −−−−−−−znajdz sobie ile wynosi cos60 i policz
18 cze 17:31
pigor: ..., np. tak : w Δ prostokątnym masz tgα= ctgβ= ctg(90
o−α),
więc tu :
(tg12
o) (cos
2 60
o) (tg78
o) = (tg12
o * ctg12
o) * (
12)
2 = 1*
14=
14 . ..
18 cze 17:32
Janek191:
Wzory
tg ( 9 0 − α ) = ctg α
tg α * ctg α = 1
================
więc
tg 12o * cos 2 60o * tg 78o = tg 12o *0,52 * tg( 90 − 12)o =
= 0,25 *tg 12o * ctg 12o = 0,25 *1 = 0,25
=====================================
18 cze 17:34
5-latek: I ma gotowca bez wysilku . Nawet nie musi zobaczyc do tablic czy zeszytu.
18 cze 17:55
Janek191:
Nie ma kto podziękować
18 cze 18:07
5-latek: Janek 191 takie zycie
18 cze 19:47