Oblicz stosunek pól
anaskor: Proszę o pomoc
W trójkącie ostrokątnym poprowadzono dwie proste równoległe do podstawy, które podzieliły
wysokość trójkąta opuszczoną na tę podstawę na trzy odcinki równej długości. Oblicz storunek
pól powstałych w wyniku tego podziału figur.
18 cze 17:21
Janek191:
Mamy Δ ABC. Niech a = I AB I oraz h − wysokość
h
1 = h
2 = h
3 = U{1}[3} h
oraz
zatem
Pole trapezu większego
| | 2 | | 1 | | 1 | | 5 | | 5 | |
P1 = 0,5*( a + b)*h1 = 0,5 *( a + |
| a)* |
| h = |
| * |
| a*h = |
| a*h |
| | 3 | | 3 | | 6 | | 3 | | 18 | |
Pole trapezu mniejszego
| | 2 | | 1 | | h | | 1 | |
P2 = 0,5*( b + c)*h2 = 0,5 *( |
| a + |
| a)* |
| = |
| a*h |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 6 | |
Pole trójkąta
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P3 = 0,5*c*h3 = 0,5* |
| a * |
| h = |
| a*h |
| | 3 | | 3 | | 18 | |
więc
| | 5 | | 3 | | 1 | |
P1 : P2 : P3 = |
| : |
| : |
| = 5 : 3 : 1 |
| | 18 | | 18 | | 18 | |
===============================================
18 cze 17:54
Janek191:

Rysunek
18 cze 18:00