funkcja
paulaf: Kiedy wykres przedstawia funkcję, a kiedy nie?
Moja siostra jest w 1kl tech,obecnie na funkcji kwadratowej, będzie miala sprawdzian, na którym
będzie miała podane 2 wykresy i bedzie musiala napisać czemu jedna bądź obie nie są lub nie
mogą być funkcjami, znalazlam coś tylko o prostej, która może przecinac os oy tylko raz
17 cze 21:49
17 cze 21:50
paulaf: Aa no przecież...a co do innych funkcji?
17 cze 21:53
bezendu: masz po lewo wypisane wszystkie funkcje klikaj sobie i szukaj
17 cze 21:54
paulaf: No tak.jednak.wiele tam napisane nie jest^^
17 cze 22:00
bezendu: Tam jest wszystko napisane
17 cze 22:01
17 cze 22:03
paulaf: Wiem,że argument musi mieć swojego jednego y. itp, ja teraz się ucze i nie mam czasu jej szukać
takich rzeczy więc liczyłam,że ktoś mi szybko powie,a ja to ogarne w 3sek i jej
wytlumacze,sama mialam to 5lat temu więc nie pamietam^^
17 cze 22:07
Ajtek:
Podstawą jest znajomość definicji funkcji. Link
21
Dobry wieczór
krystek 
.
17 cze 22:08
Nienor:

Nie wiem, czy widzisz tu coś, ale:
w przypadku czerwonego i niebieskiego, jesteś w stanie wskazać taki x(np x=2, bierzesz i
rysujesz kreskę pionową − na rysunku zielona), że przecina on wykres więcej niż raz, jeśli
tak, to piszesz, że to nie jest funkcja.
17 cze 22:12
paulaf: Dziex

taki przykład jest w sumie najprostszy
17 cze 22:17
Nienor: 
Czyli widzisz, że:
niebieskie to funkcja
a czerwone to nie funkcja

Bo z tego co pisałam, to różnie można było odczytać.
17 cze 22:23
paulaf: Tak wszystko spoko, sama to pisalam wcześniej tylko ten rysunek dobrze to obrazuje
17 cze 22:24
Nienor: ok, ufff, bo ostatnio mam problem z wyrażaniem o co mi chodzi
17 cze 22:33
mms: Nienior a może Tatra
17 cze 22:33
Ajtek:
Cześć
nienor 
.
nienor a może już po Tatrze
17 cze 22:35
mms: albo po dwóch
17 cze 22:35
Ajtek:
Ale będę bity. miało być
Nienor oczywiście
17 cze 22:35
Nienor: ej to nie ładnie śmiać się z chorych ludzi

wystarczy, że moje gardło jest dla mne wredne

Hej wam
17 cze 22:36
Ajtek:
I gardło, i palce.....
17 cze 22:37
mms: A no od zimnej tatry gardło boli
17 cze 22:38
Nienor:
17 cze 22:48
paulaf: Też mam ten problem
17 cze 22:53
paulaf: To znaczy,ze y nie musi mieć swojego argumentu?
17 cze 23:03
Nienor: 
nie bardzo wiem co chodzi.
Na poziomie liceum argumentami mogą być tylko x, i zwykle y
2=x nie traktuje się jak funkcji. O
to
17 cze 23:06
paulaf: Tak
17 cze 23:22
paulaf: Ze tak jak kazdy x musi mieć swojego y to nie kazdy y musi mieć x xD
17 cze 23:22
Nienor:

Nie, x nie może mieć więcej niż jeden y. y może mieć więcej x−ów (np. funkcja kwadratowa −
nieb.). Może sie zdarzyć, że jakiś x nie ma swojego y−ka i to też jest funkcja (np.
homograficzna − czer.)
17 cze 23:27
paulaf: Ale mi chodzi o podstawy jeżeli y nie ma x to nadal jest spoko?
17 cze 23:34
Mila:
paula ustawiasz linijkę prostopadle do OX( pionowo) i przesuwasz od prawej strony w lewo
( albo na odwrót). Linijka ma przecinać wykres tylko w jednym punkcie.
17 cze 23:38
Nienor: paulaf też spoko → patrz funkcja kwadratowa, y=−5 nie ma swojego x−a
17 cze 23:40
paulaf: To wiem,ale mam już przymkniete oczy i sis miala na spr dwie elipsy w jednej x w drugiej y i
był jeden y nie polaczony z zadnym x czten fakt mówi,żeto nie funkcja? Ni się wydaje,że nie bo
wazne czy x ma y,a nie czy y ma x
17 cze 23:44
paulaf: I o to mi chodziło dziex idę spać miłych snów
17 cze 23:44
__std__call__: Po prostu funkcje o których rozmawiamy to przyporządkowanie dokładnie jednej wartości
argumentowi. Graficznie − jeśli narysujemy prostą x = Φ gdzie Φ ∊ Df to prosta x = Φ może
przeciąć wykres tylko w jednym miejscu.
17 cze 23:45
paulaf: Jak mowilam to już wiem

interesowal mnie wolny y
17 cze 23:54