Znajdź równania stycznych do okręgu.
lolo: Znajdź równania stycznych do okręgu o równaniu (x+2)2+(y−3)2=25 przechodzących przez punkt o
współrzędnych (3,−7). Mi wychodzi równanie liniowe 3+ 4a=0, a powinny wyjść dwie proste
przecież. Po wyliczeniu a i wstawieniu do równania prostej wychodzi ok− 3x+4y+19=0, ale druga
prosta ma być x=3.
18 cze 19:41
lolo: Z rysunku to x=3 to w sumie wynika, ale czemu nie wyszło w tym równaniu?
18 cze 19:57
mmk:

s
1: 3x+4y+19=0
s
2: x=3
18 cze 19:59
lolo: dobra, wszystko jasne, dzieki
18 cze 20:41