Wyznacz postać ogólną i iloczynową funkcji kwadratowej
ppp: Wyznacz postać ogólną i iloczynową funkcji kwadratowej, o której wiadomo, że dla argumentu 3
osiąga najmniejszą wartość równą (–8), a jednym z jej miejsc zerowych jest liczba 5.
5 kwi 13:19
tom: postać iloczynowa y=a(x−x1)(x−x2), z warunków zadania x2 = 5, parabola jest symetryczna
względem prostej x=3 więc x1= 1 , po podstawieniu współrzędnych W=(3; −8) otrzymamy
−8=a(3−1)(3−5) → a=2
postać iloczynowa : y=2(x−1)(x−5) i po wymnożeniu
postać ogólna y=2x2−12x+10
5 kwi 15:37
Eta:
x
w= 3 y
w= −8
f(x) = a( x−3)
2 −8 i x
1= 5 => f(5)= 0
a( 5−3)
2 −8=0 => 4a= 8 => a= 2
f(x) = 2( x−3)
2−8=
2x2−12x +10 −−− postać ogólna
| | x1+x2 | |
|
| = xw ... to: 5+x2= 6 => x2= 1
|
| | 2 | |
f(x)=
2( x−5)(x−1) −−−− postać iloczynowa
5 kwi 15:39
prosze o pomoc: dzieki
5 kwi 17:18
bezdradny: Wyznacz postać ogólną i iloczynową funkcji kwadratowej, o której wiadomo, że dla argumentu 3
osiąga wartość równą −8 , a jednym z jej miejsc zerowych jest liczba 5 . Narysuj wykres
otrzymanej funkcji kwadratowej. Dla jakich argumentów funkcja ta osiąga wartości nieujemne?.
17 cze 19:24
5-latek: Jesli nie maz klopotow ze zrozumieniem to przeanalizuj to co napisala wyzej
Eta 
tam
wszystko masz co potrzeba . Natomiast dla jakich agumentow funkcja osiaga wartosci nieujemne
to jakie to sa wartosci nieujemne ?
Sa to takie x
sy ktore sa ≥0 Wiec rozwiaz nierownosc 2x
2−12x+10≥0 i bedzie gitara
17 cze 21:36