pomocy
kuba: majac dane dwa punkty A=(−2,3) i B=(2,1) napsiz rownanie symetralnej odcinka AB, dlugosc
odcinka AB oraz rownanie prostej prostopadlej i rownoleglej do prostej AB przechodzacej przez
punkt C=(1,−2)
prosze moglby mi ktos wytlumaczyc to zadanie krok po kroku?
18 cze 11:09
18 cze 11:17
5-latek: No np tak.
1. Rownanie prostej prostej prostopadlej do prostej AB i przechodzacej przez punkt C(1,−2).
policzmy wektror
AB→[4,−2]To rownanie tej prostej bedzie mialo postac 4(x−1)−2(y+2)=0 to
4x−4−2y−4=0 to
4x−2y−8=0
2Natomiast rownanie prostej rownoleglej do prostej AB i przechodzacej przez punkt C(1;−2)
bedzie mialo postac .
Wektor AB→[4.−2]
|x−1 y+2|
|4 −2 | =0 to −2(x−1)−4(y+2)=0 to −2x+2−4y−8=0 to
−2x−4y−6=0
rownanie symetralnej to punkt nr 1 tylko zamiast punktu C maja byc wspolrzedne srodka odcinka
|AB|
Jesli bez wektorow to bedzie duzo liczenia
18 cze 14:41