matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dzielenie wielomianów
potęga:
jak zapisać resztę z dzielenia wielomianów?
2x−2y−2
mam wielomian: −
−2x−2y+1
dzieląc wyszło mi −1 reszty −1 mogę zapisać to po przecinku normalnie? uwzględniając minus przed ułamkiem = −(−1,−1) czyli 1,1?
18 cze 13:51
potęga:
czy raczej −((−1)*(−2x−2y+1)−1) ?
18 cze 13:54
aniabb:
dodatkowo zrobiłeś błąd w dzieleniu
reszta
a zapis będzie wynik +
mianownik
18 cze 13:59
wredulus_pospolitus:
2x−2y−2
2x−2y−2
2x+2x−1 −4y−1
4y+1
−
=
=
= 1 −
−2x−2y+1
2x+2y−1
2x+2y−1
2x+2y−1
18 cze 13:59
aniabb:
czyli
4x−3
−1 +
−2x−2y+1
18 cze 14:01