..
E: W trójkącie prostokątnym o polu 12cm2 tangens jednego z kątów ostrych jest równy 2/3. Wyznacz
wysokość tego trójkąta poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego. Podaj przybliżenie dziesiętne
wyniku z dokładnością do 0,1 cm.
18 cze 01:13
mmk:

x>0 a=2x , b= 3x c
2=a
2+b
2 ⇒ c=
√13x
| | ab | | 2x*3x | |
P= |
| = |
| ⇒ 3x2=12 ⇒ x=4 |
| | 2 | | 2 | |
a=6, b= 12, c= 4
√13
| | c*h | | ab | |
i P= |
| ⇒ a*b=c*h ⇒ h= |
| =......... |
| | 2 | | c | |
18 cze 01:48
Janek191:
@mmk
Pomyka − powinno być :
| | a b | | 2x * 3 x | |
P = |
| = |
| = 3 x2 = 12 ⇒ x2 = 4 ⇒ x = 2 |
| | 2 | | 2 | |
zatem
a = 2*2 = 4
b = 3*2 = 6
więc c
2 = a
2 + b
2 = 4
2 + 6
2 = 16 + 36 = 52 = 4*13 ⇒ c = 2
√13
| | c*h | | 2 P | |
P = |
| ⇒ 2 P = c*h ⇒ h = |
| |
| | 2 | | c | |
| | 2*12 | | 12 | | 12 √13 | |
h = |
| = |
| = |
| ≈ 3,3 |
| | 2 √13 | | √13 | | 13 | |
Odp. h ≈ 3,3 cm
==============
18 cze 07:42
5-latek: x=2

Pozdrawiam mmk
18 cze 08:08
5-latek: Ale z drugiej strony cikawe czy zainteresowany/a to zauwazyl/a
18 cze 08:09