Dowod nie wprost.
Hashiri: Udowodnic NIE WPROST, ze jezeli iloczyn dwoch liczb calkowitych a i b jest liczba parzysta to
a jest liczba parzysta lub b jest liczba parzysta.
Wzor dowodu nie wprost jest taki chyba:
(p ⇒ q) ⇔ (~q ⇒ ~p)
Czyli zakladam, ze q jest falszywe i dowodze ze p jest tez falszywe.
Czyli zalozenie:
a=2x+1 lub b=2x+1
to ab= (2x+1)
2 
nie wiem jak to dalej liczyc
16 lip 12:51
Jack:
"niewprost" dokładnie oznacza taki schemat:
(p → q i ¬q ) ⇒ ¬p (czyli sprzecznośc z założeniem "p")
p − załozenie twierdzenia
q − teza
¬q − załozenie dowodu niewprost
Ale dobrze to pisałeś: "Czyli zakladam, ze q jest falszywe i dowodze ze p jest tez falszywe."
16 lip 12:57
Hashiri: Ale jak dalej udowodnic ta teze
16 lip 13:00
Jack:
Np. tak:
1. a*b=2*p (założenie twierdzenia)
2. ¬(2|a lub 2|b) (założenie dowodu niewprost)
3. 2|a*b z 1 (po prawej stronie liczba parz., to skoro jest równość, lewa też musi być parz.)
4. 2|a lub 2|b, z 3 (skoro 2 dzieli iloczyn, to dzieli tez któryś z czynników),
sprzeczność z 2 − koniec dowodu.
16 lip 13:04
Basia:
spróbuję trochę jaśniej (nie obraź się Jack)
Tw.
dla a,b∊ℤ
a*b parzysta ⇒ a parzysta lub b parzysta
dowód:
przypuśćmy, że teza nie jest prawdziwa czyli
przypuśćmy, że ¬(a parzysta ∨ b parzysta) ⇔
a nieparzysta ∧ b nieparzysta ⇔
a=2k+1 ∧ b=2m+1 ⇒
a*b=(2k+1)(2m+1)=4km+2k+2m+1=2(2km+k+m)+1 ⇒ a*b nieparzysta
udowodniłam twierdzenie:
a nieparzysta ∧ b nieparzysta ⇒ a*b nieparzysta
stąd wynika, że prawdziwe jest twierdzenie
¬(a*b nieparzysta) ⇒ ¬(a nieparzysta ∧ b nieparzysta) czyli udowodniłam
a*b parzysta ⇒ a parzysta ∨ b parzysta
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
dowód "nie wprost" opiera się na udowodnieniu tzw.kontrapozycji
(p⇒q) ⇔ (¬q⇒¬p)
jest tautologią (możesz to sobie udowodnić metodą 0−1)
jeżeli więc mam udowodnić tw. p⇒q metodą nie wprost
dowodzę prawdziwości jego kontrapozycji czyli tw. ¬q ⇒ ¬p
inaczej mówiąc dowodzę, że z zaprzeczenia tezy wynika zaprzeczenie założenia
czyli doprowadzam do sprzeczności
16 lip 14:54
Basia:
trochę łatwiejszy przykład
udowodnij, że √2−1>0
dowód:
przypuśćmy, że
√2−1≤0 ⇔ √2≤1 ⇔ 2≤1 sprzeczność ⇒ przypuszczenie jest fałszywe ⇒
zaprzeczenie przypuszczenia jest prawdziwe ⇒ ¬(√2−1≤0) ⇒ √2−1>0
16 lip 14:58
Jack:
Rzeczywiście Twój dowód jest chyba nieco prostszy, wszelkie wątpliwości powinny ustąpić
16 lip 15:38
Basia:
16 lip 15:42
Pomóżcie: (a+b)(c+d)=(a+c)(b+d)⇒a=d ∨ b=c
18 cze 21:10
Pomóżcie: (a+b)(c+d)=(a+c)(b+d)⇒a=d ∨ b=c
18 cze 21:10
mmk:
ac+ad+bc+bd= ab+ad+bc+cd
ac−ab +bd−cd=0
a(c−b) −d(c−b)=0
(c−b)(a−d)=0
c−b=0 v a−d=0
c=b v a=d
18 cze 22:04