Zbadaj dla jakiego parametru a poniższy uklad jest oznaczony, dla jakiego nieozn
student: Zbadaj dla jakiego parametru a poniższy uklad jest oznaczony, dla jakiego nieoznaczony, dla
jakiego sprzeczny:
| ⎧ | ax + y = a + 1 | |
| ⎨ | (a+2)x + 2y = 3a −2 |
|
| ⎩ | 3x + y = 5 | |
16 cze 20:19
ZKS:
(a + 2)x + 2y = 3a − 2
ax + y = a + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− (−)
2x + y = 2a − 3
| | ⎧ | 2x + y = 2a − 3 | |
| | ⎩ | 3x + y = 5 |
|
https://matematykaszkolna.pl/strona/1192.html Zapoznaj się z metodą wyznaczników i rozwiąż kiedy jest nieoznaczony , oznaczony ,
sprzeczny.
16 cze 20:47
student: a mógłbym prosić jeszcze o wyniki bym porównał ze swoimi? jak na razie kiepsko mi to idzie, ale
staram się
16 cze 21:04
ZKS:
Podaj wyniki to zobaczymy gdzie robisz błąd tak będzie najlepiej.
16 cze 21:24
Pablo: no właśnie tak... wyznacznik W = −1, Wx=2a−8, Wy=−6a+19
i nie wiem co w ogóle mam z tym zrobić...
16 cze 21:30
ZKS:
To już powinieneś zauważyć coś jak wyznacznik W jest ≠ 0
16 cze 21:33
Pablo: no tak, posiada jedno rozwiązanie... ale czy to oznacza, że dla innych parametrów a układ ten
nie może być nieoznaczony czy sprzeczny? troszke mało to rozumiem
16 cze 21:36
ZKS:
Dla każdej wartości a układ zawsze ten będzie oznaczony.
16 cze 21:49
Pablo: yhym, czyli w takim przypadku, gdy W wyjdzie nam ≠ 0 niema sensu liczyć reszty?
a mógłbyś mi tak w skrócie zdradzić jak operować 3ma równaniami by później liczyć wyznaczniki?
jest jakaś metoda? o czymś tzreba pamiętać?
16 cze 21:54
Bogdan:
Ile ten układ równań ma równań?, ile jest w nim niewiadomych?
16 cze 22:11
Pablo: może jakaś podpowiedz co do zadania?
16 cze 22:22
Bogdan:
Zadałem Pablo względnie student pytanie. Proszę odpowiedzieć.
16 cze 22:25
Pablo: układ równań ma niewiadomą x i y (oraz parametr a który należy zbadać, tzn. a gdy układ jest
ozn, a gdy ukł jest nie ozn, oraz a gdy układ jest sprzeczny) układ składa się z 3 równań.
dobrzę piszę?
16 cze 22:31
Bogdan:
Jeśli układ równań ma więcej równań niż niewiadomych, to jaki stąd wniosek?
16 cze 22:34
Pablo: zazwyczaj jest sprzeczny?
16 cze 22:39
Bogdan:
Niejasne jest Twoje sformułowanie: "zazwyczaj''. Sprecyzuj swoją odpowiedź.
16 cze 22:40
Pablo: To może wtedy on jest sprzeczny? Szczerze mówiąc nie wiem... gdybym wiedział pewno nie szukał
bym pomocy na tego typu forach. Za pare dni mam egzamin, dlatego też staram się pogłębiać
wiedzę odnośnie układów w taki o sposób.
16 cze 22:45
załamany :( : skorzystaj z Tw croneckera−cappeliego

i bedziesz wiedział ile kiedy ma rozwiazan
16 cze 22:47
Bogdan:
Mówiąc prostym językiem − jeśli w układzie równań jest więcej równań niż niewiadomych,
to jest nadmiar równań. W tym zadaniu jedno równanie jest zbędne, można jedno równanie
skreślić, które?
16 cze 22:59
Pablo: czyżby pierwsze?

szczerze mówiąć strzelam... i obstawiam równanie pierwsze, ponieważ wtedy
W=Wx=Wy... o.O
16 cze 23:15
Pablo: Przeprasza, parametr a dla którego W=Wx=Wy=0 jest równy, a nie wyznaczniki.
16 cze 23:16
Bogdan:
(1) ax + y = a + 1
(2) (a + 2)x + 2y = 3a − 2
(3) 3x + y = 5
Typujemy:
(1) jest (2) ⇒ ax + y = a + 1
| | a + 2 | |
a = |
| ⇒ 2a = a + 2 ⇒ a = 2 |
| | 2 | |
i
| | 3a − 2 | |
a +1 = |
| ⇒ 2a + 2 = 3a − 2 ⇒ a = 4 ≠ 2, |
| | 2 | |
Ten typ odpada.
(1) jest (3) ⇒ a = 3 i a + 1 = 5 sprzeczność, ten typ też odpada.
| | a + 2 | |
(2) jest (3) ⇒ |
| = 3 ⇒ a + 2 = 6 ⇒ a = 4 |
| | 2 | |
| | 3a − 2 | |
i |
| = 5 ⇒ 3a − 2 = 10 ⇒ 3a = 12 ⇒ a = 4, zgadza się. |
| | 2 | |
Można więc wykreślić równanie (2) albo (3). Decyduję się na skreślenie równania (2).
Teraz układ równań jest taki:
{ ax + y = a + 1
{ 3x + y = 5
16 cze 23:16
Pablo: no dobrze, i teraz dla tych dwóch równań wyznaczamy wyznaczniki?
by W=0, a musi być równe 3. więc układ jest oznaczony dla a∊R\{3}
a jak wyliczyć resztę? (np parametr a kiedy układ jest nieoznaczony)
16 cze 23:27
Bogdan:
Układ jest oznaczony ⇔ W ≠ 0
Układ jest nieoznaczony ⇔ W = 0 i Wx = 0 i Wy = 0
Układ jest sprzeczny ⇔ W = 0 i Wx ≠ 0
lub W = 0 i Wy ≠ 0
16 cze 23:32
Pablo: no tak, więm...
no więc nie istnieje taki parametr a dla którego układ jest nieoznaczony?
ponieważ by W=0, a musi być równe 3.
by Wx=0, a musi być równe 4
by Wy=0, a musi być równe
32
przynajmniej ja tak rozumiem

a układ jest sprzeczny dla a=3?
16 cze 23:37
Pablo: aj, za dużo "ę", przepraszam
16 cze 23:38
Martines: proszę o odpowiedzi
18 cze 20:16