Zaznacz na płaszczyźnie współrzędnych zbiory punktów
wajdzik: Zaznacz na płaszczyźnie współrzędnych zbiory punktów, których współrzędne spełniają poniższe
nierówności.
Pani od matmy powiedziała, że nie musimy rysować układu współrzędnych tylko krótko i zwięźle
przeliczać i odpowiadać.
Teraz moje pytanie czy wystarczy tyle.
b)6x+y−1<0
y=−6x+1
(Wyznaczam dowolny punkt,najprostszy) P=(0,0)
−1<0
Odp. Zbiorem punktów spełniających nierówność jest półpłaszczyzna, do której należy punkt P.
c)3x+y−2≥0
y=3x+2
P=(1,0)
1≥0
Odp. −||−
d)−2x−4y+5≤0
P=(1,1)
−2−4+5≤0
−1≤0
Odp. −||−
e) 5x+2>0
P=(1,)
7>0
Odp. −||−
f)6y−4<0
P=(0,−1)
−10<0
Odp.−||−
Czekam na odpowiedź.