plani
k20: Czy równoległobok, którego jeden z boków ma długość 13, a przekątne mają długości 10 i 24,
jest rombem?
wszystkie rozwiązania które znalazłem w internecie opierają się na tym, że na wstępie zakłada
się, że równoległobok ten jest rombem, czyli jego przekątne przecinają się pod kątem prostym.
i dalej z Pitagorasa.
Ale nie jestem pewny czy tak można?
Przecież w tym zadaniu trzeba (pośrednio) udowodnić to, że te przekątne przecinają się pod
kątem prostym, a nie korzystać na początku z tej własności...

jeżeli dobrze rozumiem?
17 cze 20:07
Bogdan:

Na podstawie twierdzenia cosinusów: 13
2 = 12
2 + 5
2 − 2*12*5*cosα
| | 144+25 − 169 | |
cosα = |
| = 0 ⇒ α = 90o |
| | 2*12*5 | |
17 cze 20:14
k20: tak samo zrobiłem, ale nie o to pytam

jeżeli mógłbyś odnieść się do sposobu rozwiązania tego zadania metodą którą opisałem wyżej,
byłbym wdzięczny
17 cze 20:18
Bogdan:
Gdzie jest Twój sposób rozwiązania? Podaj treść zadania i przedstaw swoje rozwiązanie.
17 cze 20:21
k20: ta sama treść

zapytałem, czy na wstępie można sobie założyć, że te przekątne przecinają się pod kątem prostym
i dalej policzyć z Pitagorasa, chociażby tak jak tutaj:
http://www.matematyka.pl/66010.htm
mam zastrzeżenia do tego sposobu i dlatego pytam o jego poprawność.
17 cze 20:25
Bogdan:
Treść zadania: Czy równoległobok, którego jeden z boków ma długość 13, a przekątne mają
długości 10 i 24, jest rombem?
Nie zakładamy, że równoległobok jest rombem, ale wyznaczamy miarę kąta między przekątnymi,
np. korzystając z twierdzenia cosinusów.
Po wykonaniu obliczeń stwierdzamy, że ten kąt jest prosty i w związku z tym równoległobok
jest rombem.
17 cze 20:31
k20: dzięki, o to mi chodziło.
a jeszcze zapytam, oprócz metody cosinusów, jaką można jeszcze zastosować?
17 cze 20:37
Bogdan:

Można od razu zauważając, że 5
2 + 12
2 = 13
2, a więc trójkąt jest prostokątny
17 cze 20:41
Bogdan:
Jeśli 52 + 122 > 132 to trójkąt jest ostrokątny
jeśli 52 + 122 < 132 to trójkąt jest rozwartokątny
17 cze 20:45
pigor: ... wprost z tw. Pitagorasa , otóż ponieważ
52+122= 25 +144= 169=
132 ⇒ Δ prostokątny o przeciwprostokątnej dł.13, więc
przeciwległy jej kąt α=90
o − kąt prosty między przekątnymi, a taki równoległobok
o przekątnych prostopadłych jest szczególnym przypadkiem równoległoboku
zwanym, rombem . ...
17 cze 20:54
Bogdan:
Zauważyłeś pigor mój wpis z godziny 20:41?
17 cze 21:05
pigor: ... , tylko.że ja zacząłem wcześniej od ciebie (to mi się zdarza także z innymi) a, że
kończę czasem i pół godziny później to u mnie normalka, bo często w międzyczasie robię co
innego, np. odchodzę od komputera itp, itd. i nic na to nie poradzę , no i to tyle mojego
wytłumaczenia na tę itp. sytuacje na forum .
18 cze 01:20
Bogdan:
Witaj
pigor 
Mnie też kiedyś się zdarzało, że wrzucałem jakąś treść na forum w sytuacji, gdy przede
mną ktoś umieścił podobną treść, a w czasie pisania nie widziałem tego.
Teraz radzę sobie na dwa sposoby:
1) przed wysłaniem postu na forum wycinam go lub kopiuję, odświeżam stronę i sprawdzam,
czy ktoś już nie wpisał podobnej treści (ten sposób można stosować, gdy nie jest do
postu dołączony rysunek);
2) dla każdego obserwowanego wątku tworzę w przeglądarce zakładkę i przed wysłaniem
mojego wpisu sprawdzam na sąsiedniej zakładce zmiany w wątku.
Mam nadzieję, że nie masz urazy za moją wczorajszą uwagę z godziny 21:05. Dodam, że
z dużą przyjemnością czytam Twoje wpisy zawierające rozwiązania i komentarze.
Pozdrawiam
18 cze 13:04
pigor: ..., dzięki, czasem to pierwsze stosowałem, ale tym razem nacisnąłem, wyślij ,
bo pomyślałem., że nie zaszkodzi wnikliwemu autorowi pytania taki nadmiar
interpretacji , nawet jak ktoś przede mną to wyjaśni., oczywiście pozdrawiam także
i może dodam jeszcze, że robię to często, także dla ...

fanów i wrogów "mojego"
stylu, których po równi serdecznie pozdrawiam .
18 cze 13:27