Zapisz wzór funkcji w postaci kanonicznej.
Ania: wykresem funkcji f(x)=x2+bx+c jest parabola o wierzchołku w puncie W. Wyznacz
współczynniki b i c oraz zapisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej.
a) W= (0,1)
b) W=(1,3)
c) W=(−2,2)
d) W=(4,−1)
14 kwi 09:44
Bogdan:
Jeśli postać ogólna dana jest wzorem: f(x) = x2 + bx + c,
to postać kanoniczna jest taka: f(x) = (x − xw)2 + yw
Podstaw swoje xw i yw w każdym punkcie i po kłopocie.
14 kwi 10:19
M.: a jak obliczyc b i c?
14 kwi 10:28
Bogdan:
Najpierw podaj postać kanoniczną
14 kwi 10:29
M.: probuje sobie przypomniec jak sie robi takie zadania
14 kwi 10:32
tim: Ale ja jestem głupi.. Myślałem, że to zad. zamknięte... a to cztery podpunkty...
14 kwi 10:33
M.: 
tim dobry jestes
14 kwi 10:36
tim: No.. tak myślałem, że coś za mało danych
14 kwi 10:36
Bogdan:
Aniu, zapisz postać kanoniczną, wzór Ci podałem
14 kwi 10:44
Bogdan:
Skoro
Aniu nie odpowiadasz, to ja pokażę rozwiązanie jednego z tych podpunktów,
z pozostałymi sama już sobie poradzisz.
d). W = (4, −1), a = 1
postać kanoniczna f(x) = (x − 4)
2 − 1
postać ogólna: f(x) = x
2 − 8x + 16 − 1
f(x) = x
2 − 8x + 15
b = −8, c = 15
Jak widzisz, nic trudnego
14 kwi 10:57
Ania: Dziękuje dziękuje

faktycznie okazało sie to banalne
14 kwi 11:00
Ania: a tak może przy okazji jeszcze jedno zadanko

wyznacz współczynnik b tak aby podany
przedział był zbiorem wartości funkcji f(x) = 2x
2 +bx+1 a to przedział <−1,
∞)
14 kwi 11:07
Bogdan:
Jeśli dana jest funkcja kwadratowa f(x) = ax2 + bx + c oraz:
a) a > 0 (ramiona paraboli skierowane są w górę, w wierzchołku W = (xw, yw)
parabola posiada minimum;
Zbiór wartości funkcji ZWf: y € <yw, +∞).
b) a < 0 (ramiona paraboli skierowane są w dół, w wierzchołku W = (xw, yw)
parabola posiada maksimum.
Zbiór wartości funkcji ZWf: y € (−∞, yw>.
Ile wynosi yw w Twoim przykładzie?
14 kwi 11:15
Ania: no właśnie nie bardzo wiem
14 kwi 11:20
Bogdan:
Aniu, przeczytaj uważnie treść zadania, masz tam podany zbiór wartości funkcji
ZWf: y € <−1, +∞), wiesz również, że a > 0.
Porównaj te informacje z moimi uwagami punktach a) i b).
14 kwi 11:25
Bogdan:
No Aniu, widzisz ile wynosi wartość yw, czy nie?
14 kwi 11:36
Ania: jakoś nie mogę tego załapać
14 kwi 11:38
Bogdan:
Jeszcze raz.
Jeśli a > 0 to zbiór wartości funkcji ZWf: y € <yw, +∞),
Jeśli a = 2 i zbiór wartości funkcji ZWf: y € <−1, +∞), to yw = ?
14 kwi 11:43
Bogdan:
Co tak ciężko? yw = −1.
Wyznacz yw z wzoru funkcji f(x) = 2x2 + bx + 1
i potem przyrównaj otrzymany wzór na yw z liczbą (−1), wtedy obliczysz b.
14 kwi 11:54
Ania: wiec przyjmujemy ze −1 to jest wierzchełek?
14 kwi 12:00
Bogdan:
Narysuj jakąś parabolę, oznacz jej wierzchołek i określ zbiór wartości narysowanej
paraboli − sama wszystko zobaczysz.
Wracamy do zadania. Mamy więc yw = −1. Podaj jakiś wzór na yw
14 kwi 12:08
Ania: yw=−Δ/4a
14 kwi 12:12
Bogdan:
Ok.
Masz więc równanie: −1 = −Δ4a
Oblicz Δ, potem wstaw swoje dane do tego równania i oblicz z niego b.
14 kwi 12:16
Ania: wiec b rowna sie −4 lub 4 tak?
14 kwi 12:18
Bogdan:
Tak
14 kwi 12:20
Ania: Dzięki wielkie
14 kwi 12:22
wed: x2 +8x +16
8 mar 14:59
fuck: chuja umiesz szmato
17 cze 19:10
Mądry: Fuck nie życzę sobie takiego odzywania się w portalu w którym pracujemy bo to nie smaczne co
powiedziałeś
17 cze 19:13
Fuck: liż mi dupe i ssaj peniula mam suke w domu i ja rucham a ty nie tylko ksziazke
17 cze 19:14