indukcja
tomasz: udowodnij indukcyjnie że liczba
2n+2 * 3n +5n−4 c jest podzielna przez 25 dla n∊N
nie mam pojecia jak to zrobi
18 cze 19:04
ICSP: a czym jest c ?
18 cze 19:05
tomasz: przepraszam przypadkowo się wcislo przepraszam
18 cze 19:07
ICSP: 2n+2 * 3n + 5n − 4 = 4 * (6n) + 5n − 4
i teraz
1o Sprawdzam dla n = 1
4*6 + 5 − 4 = 24 +1 = 25 * 1 = 25 * k gdzie k = 1
Załozenie indukcyjne :
4 * 6n + 5n − 4 = 25 * k gdzie k ∊ C
Teza : 24 * 6n + 5n + 1 = 25 * k2 gdzie k2 ∊ C
Dowód :
L = 24 * 6n + 5n + 1 =(na podstawie założenia) = 6 * (25k − 5n + 4) + 5n + 1 =
= 150k − 30n + 24 + 5n + 1 = 150k − 25n + 25 = 25 * (6k − n + 1) = 25 * k2 gdzie k2 = 6n − n
+ 1
Na mocy zasady ... ... ... ... ... wynika ze ... ... ... prawdziwa
c.k.d.
18 cze 19:13
tomasz: thx
18 cze 19:17