Zadania z wyrażeń i funkcji wymiernych
Jaros: Witam mam jutro ostatni sprawdzian z matematyki musze go napisać poprawnie udało mi się
zrobić foto jaki sprawdzian dostane pomoże ktoś zrobić gotowca bo tego działu zupełnie nie
ogarniam a czasu na naukę już nie ma ;< Z góry dzięki !
| | 5x−10 | |
Zad.1 Dziedziną funkcji f(x)= |
| jest zbiór: |
| | 3x−9 | |
A. R\{2} B.R\{9} C.R\{3} D.R\{10}
| | x+1 | | x+2 | |
Zad.2 Wyrażenie |
| + |
| jest równe: |
| | x+2 | | x+1 | |
| | 2x2+6x+5 | | 2x2+6x+9 | | 2x+3 | | 2x+3 | |
A. |
| B. |
| C. |
| D. |
| |
| | 2x+3 | | x2+3x+2 | | x7+3x+2 | | (x+2)(x+3) | |
| | x2−4 | | 2x+4 | |
Zad.3 Wyrażenie |
| : |
| możemy skrócić do postaci: |
| | x2−4x+4 | | x−2 | |
| | a | | 2x−1 | |
Zad.4 Wzory f1(x)=2x+ |
| i f2 (x) − |
| określają te samą funkcje dla: |
| | x−5 | | x−9 | |
A. a=10 B. a=1 C.a=9 D.a= −1
| | −2x+4 | |
Zad.5 Sporządź wykres funkcji o opisz jej własności f(x)= |
| |
| | x−3 | |
Zad.6 Wykonaj wskazane działania:
| | 16+x2 | | 16−x2 | | 1 | | 1 | |
[ |
| = −4] razy |
| : [ |
| − |
| ] = |
| | x | | 64x3 | | x | | 4 | |
Podaj założenia jakie muszą być spełnione aby działania te były wykonalne.
18 cze 19:38
Jaros: Pilnie proszę o pomoc ! Może do kogoś to jest proste i ma chwilkę.
18 cze 19:53
Nienor: Mogę wspomóc, ale zrobić na pewno nie. Ściąganie jest złe.
1. Przez jaką liczbę dzielić nie możesz
18 cze 19:56
Jaros: Nienor ale to sprawa życia i śmierci nie naucze sie tego w 2 godziny nagle a ostatnie czasy
uczyłem sie i pozdawałem tego nie dam rady
18 cze 19:58
Nienor: spróbuj, to nie jest straszne, przynajmniej będziesz wiedzieć co piszesz, a co jak da inne
18 cze 20:00
Jaros: nie da innego a wierz mi że już dużo z tej maty sie nauczyłem przez ostatnie 2 tyg pisze ciągle
te spr ale nie mam już sił. Skoro to umiesz to chyba nie jest cieżko pomóc i kogoś poratować
18 cze 20:01
moja: @Jaros a ja już mam wakacje uczyłem się systematycznie i nie mam braków

a pomóc Ci może ta
stronka jeśli będziesz chciał a nie pisał żeby Ci dać gotowca
18 cze 20:41
Jaros: Dzięki wam wszystkim za pomoc super ...
18 cze 20:49
Nienor: Na pewno nie da wam takiego gotowca, bo do zad. 2 nie ma poprawnej odp.
1. Mianownik nie może być 0
3x−9≠0
x−3≠0
x≠3
czyli dziedziną są liczby rzeczywiste, bez x=3
| | (x+1)(x+1) | | (x+2)(x+2) | |
2. |
| + |
| =
|
| | (x+2)(x+1) | | (x+2)(x+1 | |
| x2+2x+1 | | x2+4x+4 | | 2x2+6x+5 | |
| + |
| = |
|
|
| x2+3x+2 | | x2+3x+2 | | x2+3x+2 | |
| | x2−4 | | x−2 | | (x−2)(x+2) | | x−2 | | 1 | |
3. |
| * |
| = |
| * |
| = |
|
|
| | (x−2)2 | | 2(x+2) | | (x−2)2 | | 2(x+2) | | 2 | |
18 cze 20:49
18 cze 20:50
Nienor: O a o co pretensje

Że ci ściągać nie chcą pomóc

Ich wiedza, mają prawo robić z nią co chcą.
Po za tym, to co chcesz to chyba zakrawa pod oszustwo i wykrocznie.
18 cze 20:50
Jaros: Nienor te foto jest srednio wyrazne wiec moglem ja cos pomylic ;< a 4 . 5 .6 ? moze tu cos da
rade ?
18 cze 20:51
Jaros: moja ja jestem uwalony po głowe a wy mi tu walisz cos 3 po 3 nie to nie sa inni ktorzy
rozumieja sytuacje i pomoga...
18 cze 20:52
Jaros: Nienor no jasne lepiej pisac w sierpniu poprawke niz poprosic o pomoc ... jutro o 8 musze z
tego dostac pozytywna ocene a tego nie umiem i w 1 noc sie nie naucze
18 cze 20:53
Jaros: oszustwo , wykroczenie jakie to ma znaczenie ze mam foto spr ktorego dostane prosze tylko o
rozwiazanie przynajmniej szczerze mowie o co mi chodzi a nie inni kryja to pod no bo mam
zadanie domowe
18 cze 20:55
moja: no to pisz poprawkę w sierpniu będziesz miał dużo czasu na naukę i się porządnie nauczysz...
jak cały rok się bimbało to tak jest.. u mnie w szkole nie ma takiego poprawiania na ostatnią
chwile niby co to ma być wgl

na ocenę się pracuję cały rok a nie jak 1 grozi.. takie życie
i to jest moje zdanie
18 cze 20:57
Jaros: moja twoje zdanie super ... Akurat mate kułem i zaliczałem spr 1 za 2 za 3 i 4 bo nie było mnie
pol roku w szkole przyczyny zdrowotne...a tego nie umiem sie nauczyc nie wchodzi mi to do
glowy i prosze o pomoc skoro to umiesz ale nieee lepiej jest pisac bezsensu zamist pomoz komus
kto ma trudna sytuacje
18 cze 20:59
Jaros: "na ocenę się pracuję cały rok a nie jak 1 grozi" piszesz i zachowujesz sie jak typowy egoista
i klasowy kujon ... ale twoja sprawa
18 cze 21:00
moja: moja nauczycielka mówi tak jak się ma miękkie serce to trzeba mieć twardą dupę,,, ja czekam na
Twoje rozwiązania wtedy Ci pomogę

a skąd wiesz że dostaniesz te zadania? a jak będą inne to
co 1 ?
18 cze 21:01
Jaros: jak beda inne w co watpie to 1 trzeba walczyc i probowac !
Zrozum ze wogole tego nie rozumiem nie wiem jak sie za to zabrac
18 cze 21:02
18 cze 21:04
Nienor: | | 2x(x−5)+a | | 2x2−10x+a | |
4.f(x)= |
| = |
|
|
| | (x−5) | | x−5 | |
To jest nie możliwe.
18 cze 21:05
Nienor: Jaros zrozum, to że ktoś ci tu pomaga to jest jego kaprys. Zachcianka i nic więcej, on ci
robi łaskę tak naprawdę, więc spróbuj go choć trochę szanować.Pisanie, ze ktoś jest kujonem i
egoistą, bo nie spełnia twoich potrzeb jest na poziomie dziecka w podstawówce. Po za tym
czemu, to że ktoś się uczy systematycznie i ma wiedzę ma być czymś złym. I mimo, że go
obrażasz chce ci pomóc

oczekuje jednak trochę inicjatywy z twej strony.
Skończyłam. Ament.
18 cze 21:09
Mateusz:
Na wieki wieków
18 cze 21:10
Jaros: Możliwe ze w f2(x) = 2x−1x−5
18 cze 21:11
Jaros: Nienor ja was szanuje tylko nie rozumiem jak "moja" pisze ze mam sie teraz pouczyc itd
zrozumcie ze mam czas do jutra a to za malo zeby ogaranc cale ten dzial wiec prosze o pomoc
18 cze 21:16