trójkat
Diana: Punkty A = (1, −2) , C= (4,2) są dwoma wierzchołkami trójkąta równobocznego ABC.
Ile wynosi wysokość tego trójkąta ?
Zaczęłam robić to zadanie . Narysowałam sobie wykres i zaznaczyłam prostą . Potem ze wzoru
policzyłam długość |AC która wyszła mi 5. Skoro jest to trójkąt równoboczny to każdy z boków
ma 5.
Więc policzyłam sobie z tw.Pitagorasa
x
2 + (2,5)
2 = 5
2
x
2 = 18,75
I nie wiem co mam z tym dalej zrobić

W ogóle nie wiem czy dobrze robię to zadanie
18 cze 15:30
Diana: x2 przyjęłam jako h
18 cze 15:30
b.: spierwiastkować

jeśli h to jest szukana wysokość, to x=h
18 cze 15:44
b.: jeśli zaś chodzi o rachunki, to łatwiej byłoby operować na ułamkach zwykłych:
x2 = 52 − (5/2)2 = ...
18 cze 15:45
Janek191:
a
2 = I AB I
2 = ( 4 − 1)
2 + ( 2 − (−2)62 = 3
2 + 4
2 = 9 + 16 = 25
więc
a = 5
zatem
| | √3 | | √3 | |
h = a |
| = 5* |
| = 2,5 √3 |
| | 2 | | 2 | |
==================================
18 cze 16:08
Janek191:
Pomyłka:
a2 = I AB I2 = ( 4 − 1)2 + ( 2 − (−2))2 = 32 + 42 = 9 + 16 = 25
18 cze 16:09