obliczenie całki
damian: witam Kolegów i Koleżanki,
mam problem z policzeniem takiej całki, wiem, banalna, ale nie wychodzi mi z pochodnej
początkowa
(x2−1)/3x dx
18 cze 10:32
irena_1:
| | x2−1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx= |
| ∫xdx− |
| ∫ |
| dx= |
| x2− |
| ln|x|+C= |
| | 3x | | 3 | | 3 | | x | | 6 | | 3 | |
18 cze 10:48
damian: dzięki wielkie, a mógłby ktoś jeszcze pochodną z tego policzyć ? bo mi nadal nie wychodzi
wartość początkowa
18 cze 11:15
18 cze 11:21
damian: ok bo ja próbowałem liczyć pochodną ze wzoru na dzielenie już jest ok, dzięki wielkie
18 cze 11:22