całka nieoznaczona
carp: Sprawdź czy funkcja F (x) jest funkcją pierwotną funckji f (x) :
F (x)=xlnx−x+2
f (x)=lnx
znam definicje, że F'(x)=f(x)
ale w dalszym ciągu nie wiem z ktorej funkcji mam policzyć całkę ?
18 cze 15:47
b.: łatwiej policzyć pochodną, tak jak w tej definicji
18 cze 15:49
carp: i ta pochodna musi byc identyczna z f(x)?
18 cze 15:53
Janek191:
| | 1 | |
F' (x) = 1*ln x + x * |
| − 1 = ln x + 1 − 1 = = ln x |
| | x | |
więc
F(x) jest funkcją pierwotną dla f(x).
18 cze 16:02
b.: > i ta pochodna musi byc identyczna z f(x)?
to w końcu znasz tą definicję czy nie?
18 cze 16:29
pigor: ..., F jest funkcją pierwotną funkcji f ⇔ ∫ f(x)dx=F(x) ⇔ F'(x)= f(x),
a więc tu :
F(x)= xlnx−x+2 jest funkcją pierwotną funkcji
f(x)=lnx ⇔ ∫ lnxdx= xlnx−x+2 ⇔
⇔
(xlnx−x+2)'= 1lnx+x*
1x−1= lnx+1−1=
lnx − tak F jest pierwotną f . ...
18 cze 17:02