.
asdf: Zadanko:
Wyznacz ogólny wzór ciągu, jeżeli: P(0) = 0, P(n+1) = 2*P(n) + 2{n+1) − 1 dla n ≥ 0
P(i) = 2*P(i−1) + 2i −1 (dla pomocy)
P(n+1) = 2*P(n) + 2n+1 − 1 = (rekurencja) 2*(2*P(n−1) + 2n−1) + 2n+1 − 1 =
4*P(n−1) + 2n+1 − 2 + 2n+1 − 1 = 4*P(n−1) + 2*2n+1 − 3 = (kolejna rekurencja) =
4*(2*P(n−2) + 2n−1 − 1) + 2*2n+1 − 3 = 8P(n−2) + 2n+1 − 4 + 2*2n+1 − 3 =
8P(n−2) + 3*2n+1 − 7 = ...(k−ta rekurencja) =
2k P(n−k+1) + k*2n+1 − (2k − 1) = 2k * P(n−k+1) + k*2n+1 − 2k + 1 =
P(0) = 0, więc wyznaczę granice:
n−k+1 = 0
k = n+1
podstawie do k, oraz uwzględnie P(0) = 0:
2n+1*P(0) + (n+1)*2n+1 − 2n+1 + 1 =
2n+1*0 + (n+1)*2n+1 − 2n+1 + 1 = (n+1)*2n+1 − 2n+1 + 1 =
n*2n+1 + 2n+1 − 2n+1 + 1 = (ostatecznie) = n*2n+1 + 1
P(n+1) = n*2n+1 + 1 ⇒ P(n) = (n−1)*2n + 1
18 cze 00:23