chemia pomocy
Liliana: 1.oblicz masę etanolu i objętość dwutlenku węgla (IV) jaką można uzyskać podczas fermentacji
108 g fruktozy . zapisz równanie reakcji i wykonaj odpowiednie obliczenia
2. zaproponuj doświaadczenie za pomocą któego odróżnisz roztwór wodny maltozy od roztworu
wondego sacharozy : podaj wzór odczxynnika któego użyjesz, opisz doświadczenie, zapisz
wniosek,
3.w roztworze wodnym na dwie cząteczki glukozy przypada 100 cząsteczek wody . oblicz stężenie
procentowe roztworu glukozy.
17 cze 19:29
Mateusz:
1) równanie reakcji:
C
6H
12O
6→2CO
2 + 2C
2H
5OH
Masa molowa fruktozy to: 180g/mol
180g cukru daje nam 2*22,4dm
3 CO
2
108g daje nam x dm
3 CO
2
180g cukru daje nam 2*46g C
2H
5OH
108g daje nam x g alkoholu
z tych proporcji wyliczasz "iksiki"

2) sacharoza nie wykazuje własciwosci redukujących nalezy przeprowadzic reakcje z Cu(OH)
2
powstaje czarny osad zamiast ceglastopomaranczowego jednak poczas ogrzewania( bo probowki z
roztworami trzeba ogrzac) następi rozkład wodorotlenku miedzi(II) i stąd pojawi sie czarny
osad tlenku miedzi(II) fruktoza jest ketozą natomiast maltoza wykazuje własciwosci edukujące
3) 1 czasteczka wody ma mase molową 18g a wiec 100 czasteczek wody ma mase rowną 180g
teraz 1 czasteczka glukozy czyli C
6H
12O
6 ma mase 180g/mol dwie to 360g
| | ms | |
masa roztworu wynosi 360g+180g a wiec stezenie procentowe tego roztworu to: C%= |
| *100% |
| | mr | |
17 cze 19:52
17 cze 19:57
Mateusz:
Ehe kojarze kojarze ze mnie "męczyłas" jak ci poszedł tamten sprawdzian

?
17 cze 20:02
Liliana: −4 .

17 cze 20:03
Mateusz: No to chyba tak zle nie było

jak masz pytania to pisz
17 cze 20:04
Liliana: wyłącznie dzięki Tobie
17 cze 20:04
Liliana: hmmmm ... bo mam sporo tych zadan, także gdybyś mogł znaleść czas to byłoby super, dobra ja juz
pisze...
17 cze 20:05
Mateusz:
Iii tam

dzieki sobie a nie mnie

no i
aniabb tez miała w tym udział
17 cze 20:06
Liliana: tak oczywiście przepraszam że Ją pominęłam
17 cze 20:08
Mateusz:
Nie szkodzi ( chyba

) to napisz te zadania ja wroce tak za 30 min ewentualnie do godziny bo
musze pilnie wyjsc teraz niestety ale wroce to zabieramy sie do pracy
17 cze 20:09
Liliana:
1.jak doświadczalnie odróżnisz fruktozę od sacharozy ( podaj nazwe odczynnika, podaj obserwacj
i przebieg doswiadczenia
2. oblicz stęzenie procentowe glukozy jezeli w wyniku fermentacji 200 g jej roztworu otrzymano
5,4 g etanolu
3. zapisz wzór β D fruktofuranozylo αD− glukopiranozydu . podaj nazwe zwyczajowa tego związku
oraz zapisz równanie jego hydrolizy
4. podaj dwie wspólne właściwości maltozy i glukozy
5. zaproponuj doswiadczelnie jak odróżnisz sacharoze od maltozy
6.zapisz wzór związku na podstawie nazwy 4−O(αD−glukopiranozylo)βD−glukopiranoza. podaj nazwe
zwyczajową i zapis reakcji hydrolizy
17 cze 20:15
Liliana: dobrze dobrze, czekam
17 cze 20:15
Liliana: kolejne :
7. 300 g glukozy w reakcji trommera wydzieliło 75,5 tlneku miedzi II . oblicz stezenie
procentowe glukozy .
8. narysuj fragment wzoru amylozy i wyjasnij dlaczego związek ten nie daje próby trommera a po
ogrzaniu z roztworem kwasu solnego wynik próby trommera jest pozytywny.
9. w wyniku hydrolizy sacharozy przebiegającej z wydajnościa 75 procent otrzymano 8 gram
fruktozy zapisz za pomocą wzorów sumarycznych reakcje hydrolizy oraz ile gramów sacharozy
poddano hydrolizie.
10. jak odróżnić maltoze od skrobi . podaj nazwe odczynnika opis doswiadczenia
11. napisz wzór disacharydu αD glukopiranozylo β D fruktofuranozyd podaj jego nazwe zwyczajową
oraz zapisz równanie reakcji hydrolizy ,.
17 cze 20:38
Liliana: 12. wyjaśnij pojęcie wiazanie α− glikozydowe i podaj przykład,
17 cze 20:58
Mateusz: hoho cukiereczki

no tu to bedzie troche robotki

daj mi chwilke
17 cze 21:16
Liliana: Tak tak cukiereczki

okok, dzięki za pomoc
17 cze 21:18
Liliana: i jeszcze nawinęło mi sie jedno : Podaj dwie wspólne własciowości maltozy i glukozy .
17 cze 21:24
Mateusz:

1) takim samy doswiadczeniem jak sacharoze od maltozy identycznie przebiega to doswiadczenie z
tymze fruktoza ma własciwosci redukujące i powstaje pomaranczowo−ceglasty osad a w przypadku
sacharozy nie rysunkowo jakby to miało wygladac jest powyzej oczywiscie Cu(OH)
2 powinien byc
zapisany w nawiasach okrągłych z racji tego ze ja tu doswiadczenia w rysowaniu nie mam wiec
jest jak jest ale idea jest widoczna

Obserwacje

ojawia sie czarny osad
Wnioski: brak ceglastopomaranczowego osadu potwierdza brak redukujących własciwosci sacharozy
17 cze 21:25
Mateusz: tam gdzie obserwacje bez tej minki ma byc zamiast niej slowko pojawia
17 cze 21:25
Mateusz:
i tak samo rysujesz sobie proboweczke nad nią ze dodajesz fruktoze( taki sam wzor sumaryczny
jak glukoza) na dole dopisujesz Cu(OH)2 ze dodajesz i
Obserwacje: pojawia sie lazurowo niebieskie zabarwienie roztworu
Wnioski: fruktoza jest polihydroksyketonem(ketoza) a wiec posiada własciwosci redukujące.
17 cze 21:28
Mateusz:
2) Reakcja identyczna jak w przypadku fermentacji fruktozy:
C
6H
12O
6→2CO
2+ 2C
2H
5OH
wiem ze z 1 mola czyli 180g glukozy otrzymam: 2*46g etanolu
to x g glukozy daje mi 5,4g etanolu
| | ms | |
wyliczajac x masz ms do wzoru na stezenie procentowe: C%= |
| *100% |
| | 200g | |
17 cze 21:32
Mateusz:
3) to jest sacharoza wzor sacharozy znajdziesz wszedzie

4) maltoza jak i glukoza wykazują własciwosci redukujące
oraz są dobrze rozpuszczalne w wodzie o słodkim smaku.
5) robiłem wyzej chyba

6) tu bedzie problem z narysowaniem
17 cze 21:47
Liliana: ok ok to nic to nie musi być,
17 cze 21:50
Mateusz:
7) glukoza+ Cu(OH)2→kwas 2,3,4,5,6−pentahydroksyheksanowy( chyba bo nie pamietam w tej chwili
na 100% czy to ten) + Cu2O + 2H2O
robisz podobnie jak zadanie 2) tez piszesz proporcje i to czego szukasz a nastepnie podstawiasz
wyloczone x do wzoru na stezenie procentowe
17 cze 21:53
Liliana: ok, ok
17 cze 22:06
Mateusz:
8) fragment wzoru amylozy jest np tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Amyloza
jak widac skłąda sie on z merow glukozy co za tym idzie ulega hydrolizie do glukozy włąsnie i
dlatego wynik proby trommera jest pozytywny bo glukoza tej probie sie poddaje

9) reakcja:
C
12H
22O
11 + H
2O→C
6H
12O
6 + C
6H
12O
6 nad strzałką dopisz HCl
oczywiscie tu mamy i glukoze i fruktoze a one mają ten sam wzor sumaryczny ale inną budowe!
wiem ze z 1 mola sacharozy tj 342g otrzymuje 1 mol fruktozy tj 180g tego cukru
aby otrzymac 8 g sacharozy w 100% przebiegu musiałbym uzyc:
342g→180g
xg→8g
x=15,2g ale reakcja przebiega mi z wydajnoscią 75% a wiec potrzebuje wiecej sacharozy bo
wydajnosc jest mniejsza:
| | 3 | |
a wiec licze |
| z 15,2 i dodaje do tych 15,2g |
| | 4 | |
17 cze 22:08
Mateusz:
10) prztykłądowo wezmy sobie teraz zrobmy to reakcją lustra srebrnego masz dwie proboweczki w
jednej maltoza a w drugiej skrobia:
do pierwszej dodajesz Ag2O do drugiej tez:
w pierwszej probowce pojawi sie srebro w drugiej nie wniosek?
maltoza posiada własciwosci redukujące a skrobia nie bo jest wielocukrem ale w praktyce zeby
miec pewnosc ze mam w probowce skrobie przeprowadzam tzw probe jodoformową roztwor uzyskuje
wtedy granatowe zabarwienie.
17 cze 22:13
Mateusz:

11) sacharoza jej wzor tez wszedzie znajdziesz

12) przykład na rysunku zaznaczony przerywaną czerwoną linią włąsnie to wiązanie rysunek troche
nie wyszedł ale to jest maltoza czyli połączenie dwoch czasteczk glukozy a samo wiązanie jak
widac jest to wiązanie łączące gr OH formy pierscieniowej cukru z grupą hydroksylową innego
cukru lub nawet związku.
17 cze 22:24
Mateusz:
i włąsnie masz tu akurat wiązanie α 1−4−glikozydowe
17 cze 22:26
Mateusz:
| | 4 | |
Poprawka do 9) bo by troche za duzo trzeba było  mnozysz 15,2g przez |
| po prostu  |
| | 3 | |
17 cze 22:32
Liliana: Tak, wiem, dużo tego , dlatego jeszcze raz serdecznie dziękuję za wszystko

17 cze 22:33
Mateusz: nie, w sensie za duzo by trzeba było odwazyc sacharozy
17 cze 22:34
Mateusz: w 7) reakcja przebiega tak jak pisałęm tj otrzymujesz 1 mol tego kwasu inaczej glukonowego 1
mol CuO i 2 mole H
2O tak wiec nie musisz pisac produktow i uzgadniac mozesz od razu liczyc
17 cze 22:36
Mateusz:
Cu
2O
17 cze 22:37
Liliana: heehhe, nie przeczytałam uważnie

no w sumie to nie tylko za dużo sacharozy ale za dużo
zadań, ale wiedziałam, że mogę na Cb liczyć

dzięki jeszcze raz
17 cze 22:38
Mateusz:
Jezeli masz jeszcze jakies pytania to śmiało

bo zaraz musze uciekac.
17 cze 22:38
Liliana: nie nie, wszystko jest jasne

dzięki i dobranoc
17 cze 22:40
Mateusz: No to sie ciesze powodzenia

dobrej nocki
17 cze 22:44