matematykaszkolna.pl
chemia pomocy Liliana: 1.oblicz masę etanolu i objętość dwutlenku węgla (IV) jaką można uzyskać podczas fermentacji 108 g fruktozy . zapisz równanie reakcji i wykonaj odpowiednie obliczenia 2. zaproponuj doświaadczenie za pomocą któego odróżnisz roztwór wodny maltozy od roztworu wondego sacharozy : podaj wzór odczxynnika któego użyjesz, opisz doświadczenie, zapisz wniosek, 3.w roztworze wodnym na dwie cząteczki glukozy przypada 100 cząsteczek wody . oblicz stężenie procentowe roztworu glukozy.
17 cze 19:29
Mateusz: 1) równanie reakcji: C6H12O6→2CO2 + 2C2H5OH Masa molowa fruktozy to: 180g/mol 180g cukru daje nam 2*22,4dm3 CO2 108g daje nam x dm3 CO2 180g cukru daje nam 2*46g C2H5OH 108g daje nam x g alkoholu z tych proporcji wyliczasz "iksiki" emotka 2) sacharoza nie wykazuje własciwosci redukujących nalezy przeprowadzic reakcje z Cu(OH)2 powstaje czarny osad zamiast ceglastopomaranczowego jednak poczas ogrzewania( bo probowki z roztworami trzeba ogrzac) następi rozkład wodorotlenku miedzi(II) i stąd pojawi sie czarny osad tlenku miedzi(II) fruktoza jest ketozą natomiast maltoza wykazuje własciwosci edukujące 3) 1 czasteczka wody ma mase molową 18g a wiec 100 czasteczek wody ma mase rowną 180g teraz 1 czasteczka glukozy czyli C6H12O6 ma mase 180g/mol dwie to 360g
 ms 
masa roztworu wynosi 360g+180g a wiec stezenie procentowe tego roztworu to: C%=

*100%
 mr 
 360g 
=

*100%
 360g+180g 
17 cze 19:52
Liliana: jejku Mateusz, ja mam do Cb szczescie emotkaemotka oczywiście w sensie pozytywnym mam jeszcze inne zadania, czy mógłbyś mi znów wytlumaczyć je teraz chodzi o cukry, chyba może kojarzysz że już Cię kiedyś męczyłam emotkaemotka
17 cze 19:57
Mateusz: Ehe kojarze kojarze ze mnie "męczyłas" jak ci poszedł tamten sprawdzian ?
17 cze 20:02
Liliana: −4 . emotkaemotka
17 cze 20:03
Mateusz: No to chyba tak zle nie było emotka jak masz pytania to pisz
17 cze 20:04
Liliana: wyłącznie dzięki Tobie
17 cze 20:04
Liliana: hmmmm ... bo mam sporo tych zadan, także gdybyś mogł znaleść czas to byłoby super, dobra ja juz pisze...
17 cze 20:05
Mateusz: Iii tam dzieki sobie a nie mnie no i aniabb tez miała w tym udział emotka
17 cze 20:06
Liliana: tak oczywiście przepraszam że Ją pominęłam
17 cze 20:08
Mateusz: Nie szkodzi ( chyba ) to napisz te zadania ja wroce tak za 30 min ewentualnie do godziny bo musze pilnie wyjsc teraz niestety ale wroce to zabieramy sie do pracy emotka
17 cze 20:09
Liliana: 1.jak doświadczalnie odróżnisz fruktozę od sacharozy ( podaj nazwe odczynnika, podaj obserwacj i przebieg doswiadczenia 2. oblicz stęzenie procentowe glukozy jezeli w wyniku fermentacji 200 g jej roztworu otrzymano 5,4 g etanolu 3. zapisz wzór β D fruktofuranozylo αD− glukopiranozydu . podaj nazwe zwyczajowa tego związku oraz zapisz równanie jego hydrolizy 4. podaj dwie wspólne właściwości maltozy i glukozy 5. zaproponuj doswiadczelnie jak odróżnisz sacharoze od maltozy 6.zapisz wzór związku na podstawie nazwy 4−O(αD−glukopiranozylo)βD−glukopiranoza. podaj nazwe zwyczajową i zapis reakcji hydrolizy
17 cze 20:15
Liliana: dobrze dobrze, czekam
17 cze 20:15
Liliana: kolejne : 7. 300 g glukozy w reakcji trommera wydzieliło 75,5 tlneku miedzi II . oblicz stezenie procentowe glukozy . 8. narysuj fragment wzoru amylozy i wyjasnij dlaczego związek ten nie daje próby trommera a po ogrzaniu z roztworem kwasu solnego wynik próby trommera jest pozytywny. 9. w wyniku hydrolizy sacharozy przebiegającej z wydajnościa 75 procent otrzymano 8 gram fruktozy zapisz za pomocą wzorów sumarycznych reakcje hydrolizy oraz ile gramów sacharozy poddano hydrolizie. 10. jak odróżnić maltoze od skrobi . podaj nazwe odczynnika opis doswiadczenia 11. napisz wzór disacharydu αD glukopiranozylo β D fruktofuranozyd podaj jego nazwe zwyczajową oraz zapisz równanie reakcji hydrolizy ,.
17 cze 20:38
Liliana: 12. wyjaśnij pojęcie wiazanie α− glikozydowe i podaj przykład,
17 cze 20:58
Mateusz: hoho cukiereczki no tu to bedzie troche robotki emotka daj mi chwilke
17 cze 21:16
Liliana: Tak tak cukiereczki okok, dzięki za pomoc
17 cze 21:18
Liliana: i jeszcze nawinęło mi sie jedno : Podaj dwie wspólne własciowości maltozy i glukozy .
17 cze 21:24
Mateusz: rysunek 1) takim samy doswiadczeniem jak sacharoze od maltozy identycznie przebiega to doswiadczenie z tymze fruktoza ma własciwosci redukujące i powstaje pomaranczowo−ceglasty osad a w przypadku sacharozy nie rysunkowo jakby to miało wygladac jest powyzej oczywiscie Cu(OH)2 powinien byc zapisany w nawiasach okrągłych z racji tego ze ja tu doswiadczenia w rysowaniu nie mam wiec jest jak jest ale idea jest widoczna emotka Obserwacjeojawia sie czarny osad Wnioski: brak ceglastopomaranczowego osadu potwierdza brak redukujących własciwosci sacharozy
17 cze 21:25
Mateusz: tam gdzie obserwacje bez tej minki ma byc zamiast niej slowko pojawia
17 cze 21:25
Mateusz: i tak samo rysujesz sobie proboweczke nad nią ze dodajesz fruktoze( taki sam wzor sumaryczny jak glukoza) na dole dopisujesz Cu(OH)2 ze dodajesz i Obserwacje: pojawia sie lazurowo niebieskie zabarwienie roztworu Wnioski: fruktoza jest polihydroksyketonem(ketoza) a wiec posiada własciwosci redukujące.
17 cze 21:28
Mateusz: 2) Reakcja identyczna jak w przypadku fermentacji fruktozy: C6H12O6→2CO2+ 2C2H5OH wiem ze z 1 mola czyli 180g glukozy otrzymam: 2*46g etanolu to x g glukozy daje mi 5,4g etanolu
 ms 
wyliczajac x masz ms do wzoru na stezenie procentowe: C%=

*100%
 200g 
17 cze 21:32
Mateusz: 3) to jest sacharoza wzor sacharozy znajdziesz wszedzie emotka 4) maltoza jak i glukoza wykazują własciwosci redukujące oraz są dobrze rozpuszczalne w wodzie o słodkim smaku. 5) robiłem wyzej chyba emotka 6) tu bedzie problem z narysowaniem
17 cze 21:47
Liliana: ok ok to nic to nie musi być, emotka
17 cze 21:50
Mateusz: 7) glukoza+ Cu(OH)2→kwas 2,3,4,5,6−pentahydroksyheksanowy( chyba bo nie pamietam w tej chwili na 100% czy to ten) + Cu2O + 2H2O robisz podobnie jak zadanie 2) tez piszesz proporcje i to czego szukasz a nastepnie podstawiasz wyloczone x do wzoru na stezenie procentowe
17 cze 21:53
Liliana: ok, ok emotka
17 cze 22:06
Mateusz: 8) fragment wzoru amylozy jest np tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Amyloza jak widac skłąda sie on z merow glukozy co za tym idzie ulega hydrolizie do glukozy włąsnie i dlatego wynik proby trommera jest pozytywny bo glukoza tej probie sie poddaje emotka 9) reakcja: C12H22O11 + H2O→C6H12O6 + C6H12O6 nad strzałką dopisz HCl oczywiscie tu mamy i glukoze i fruktoze a one mają ten sam wzor sumaryczny ale inną budowe! wiem ze z 1 mola sacharozy tj 342g otrzymuje 1 mol fruktozy tj 180g tego cukru aby otrzymac 8 g sacharozy w 100% przebiegu musiałbym uzyc: 342g→180g xg→8g x=15,2g ale reakcja przebiega mi z wydajnoscią 75% a wiec potrzebuje wiecej sacharozy bo wydajnosc jest mniejsza:
 3 
a wiec licze

z 15,2 i dodaje do tych 15,2g
 4 
17 cze 22:08
Mateusz: 10) prztykłądowo wezmy sobie teraz zrobmy to reakcją lustra srebrnego masz dwie proboweczki w jednej maltoza a w drugiej skrobia: do pierwszej dodajesz Ag2O do drugiej tez: w pierwszej probowce pojawi sie srebro w drugiej nie wniosek? maltoza posiada własciwosci redukujące a skrobia nie bo jest wielocukrem ale w praktyce zeby miec pewnosc ze mam w probowce skrobie przeprowadzam tzw probe jodoformową roztwor uzyskuje wtedy granatowe zabarwienie.
17 cze 22:13
Mateusz: rysunek 11) sacharoza jej wzor tez wszedzie znajdziesz 12) przykład na rysunku zaznaczony przerywaną czerwoną linią włąsnie to wiązanie rysunek troche nie wyszedł ale to jest maltoza czyli połączenie dwoch czasteczk glukozy a samo wiązanie jak widac jest to wiązanie łączące gr OH formy pierscieniowej cukru z grupą hydroksylową innego cukru lub nawet związku.
17 cze 22:24
Mateusz: i włąsnie masz tu akurat wiązanie α 1−4−glikozydowe emotka
17 cze 22:26
Mateusz:
 4 
Poprawka do 9) bo by troche za duzo trzeba było emotka mnozysz 15,2g przez

po prostu emotka
 3 
17 cze 22:32
Liliana: Tak, wiem, dużo tego , dlatego jeszcze raz serdecznie dziękuję za wszystko
17 cze 22:33
Mateusz: nie, w sensie za duzo by trzeba było odwazyc sacharozy
17 cze 22:34
Mateusz: w 7) reakcja przebiega tak jak pisałęm tj otrzymujesz 1 mol tego kwasu inaczej glukonowego 1 mol CuO i 2 mole H2O tak wiec nie musisz pisac produktow i uzgadniac mozesz od razu liczyc emotka
17 cze 22:36
Mateusz: Cu2O
17 cze 22:37
Liliana: heehhe, nie przeczytałam uważnie emotka no w sumie to nie tylko za dużo sacharozy ale za dużo zadań, ale wiedziałam, że mogę na Cb liczyć emotka dzięki jeszcze raz emotka
17 cze 22:38
Mateusz: Jezeli masz jeszcze jakies pytania to śmiało emotka bo zaraz musze uciekac.
17 cze 22:38
Liliana: nie nie, wszystko jest jasne emotka dzięki i dobranoc
17 cze 22:40
Mateusz: No to sie ciesze powodzenia emotka dobrej nocki
17 cze 22:44