Prawdopodobieństwo płci
w pilnej potrzebie: Okoła 10% studentów i 15% studentek pali papierosy. Z pouplacji liczacej 200 studentów i 100
studentek wylosowano osobę palacą papierosy. Oblicz prawdopodobieństwo, że jest to mężczyzna.
Uprzejmie proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
18 cze 10:39
PW:
Niech M i K oznaczają odpowiednio zbiór mężczyzn i kobiet, a R − zbiór uprawiających
rakotwórczą zabawę
| | 200 | |
P(M)= |
| , P(K)={100}{300} |
| | 300 | |
| | 10 | | 15 | |
P(R|M)= |
| , P(R|K)= |
| |
| | 100 | | 100 | |
Spełnione są założenia tw. Bayesa (prawdopodobieństwo całkowite)
Stosując ten wzór obliczysz P(R), a potem P(M|R) ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe.
18 cze 11:14