matematykaszkolna.pl
Kombinatoryka Nie umiem: Na ile sposobow czterech podroznych moze wsiasc do pociagu zlozonego z szesciu wagonow, jesli wszyscy podrozni wsiada do dwoch wagonow? Wg mojego rozumowania: −jest 15 mozliwosci wyboru dwoch wagonow −15 razy dwa do czwartej (kazdy pasazer ma do wyboru dwa wagony, pasazerow jest czterech) Moim (blednym) wynikiem jest 240
18 cze 21:34
b.: > wszyscy podrozni wsiada do dwoch wagonow jeśli rozumiemy to w ten sposób, że 4 wagony będą puste, a w każdym z pozostałych 2 będzie co najmniej jedna osoba, to w Twoim rozumowaniu należy zastąpić 24 przez (24−2) −− trzeba odjąć 2 możliwości polegające na tym, że wszyscy wsiądą do jednego wagonu
18 cze 21:53
Nienor: Rozumowanie poprawne, a o co chodziło autorowi pojęcia nie mam. A jaki jest jego wynik
18 cze 21:53
Mila:
nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

*(24−2)=15*14=210

Dlaczego tak? Wyjaśnił b.: .
18 cze 21:57
Nie umiem: W odpowiedziach jest dwa razy wiecej. Zad. pochodzi z podstawowego podr. Operonu, ale swoja droga troche tu juz ewidentnych bledow w odp. znalazlem, wiec moze tu tez sie jakis wkradl. Z racji tego, ze w kombinatoryce moglem czegos nie uwzglednic, a odp. wywolala u mnie niepewnosc, wolalem spytac i dziekuje. emotka
18 cze 22:06