trójkąty
alicja:

trzeba obliczyć x i y)
1) kąty w pierwszym 45 i 60 i tam powinno być nie 2 tylko 2
√2
17 cze 14:33
odcinek : skorzystaj z trójkątów 30
o , 60
o ,90
o miałaś to na lekcji na pewno
17 cze 14:35
bezendu:

trójkąt czerwony:
a
√3=2 /
√3
trójkąt niebieski:
17 cze 14:52
ale: bezendu chyba źle .
17 cze 17:08
bezendu: co źle
17 cze 17:09
bezendu: jak jest odpowiedź w książce bo już widzę chyba swój błąd ?
17 cze 17:12
17 cze 17:15
bezendu: | | 2√6 | |
y= |
|  teraz już jest dobrze |
| | 3 | |
17 cze 17:31
5-latek: NO to teraz drugi trojkat dawaj
17 cze 18:03
bezendu: a ten jest dobrze ?
17 cze 18:04
5-latek: Powiedzmy tak na twoim rysunku 2a to jest przciwprostokatna .
| | 2a√3 | |
I teraz tak |
| =2 −−−− wylicz z tego 2a bedziesz mial dlugosc przeciwprostokatnej i a |
| | 2 | |
to dlugosc drugiej przyprostokatnej . i wtedy x=a i y z twierdzenia Pitagorasa .Wiec policz
17 cze 18:11
5-latek: To jest ten 1 trojkat
17 cze 18:12
bezendu: 2a i a już jest wyliczone i tu wyniki się zgadzają tylko dalej coś pokręciłem
17 cze 18:15
5-latek: To popraw i teraz drugi
17 cze 18:18
5-latek: Dla lep[szego liczenia [przyjmnij ze przeciwprostokatna ma dlugosc a
17 cze 18:19
bezendu:

x=a
x
2+x
2=y
2
zgadza się ?
17 cze 18:24
5-latek: Ale po co tak kombinujesz Zauwazasz ze druga przyprostokatna(ta co lezy naprzeciw kata 30
stopni ma dlugosc 4 (trojkat prostokatny rownoramienny ) Wiec y=4
√2
Teraz widzisz ze w tym trojkacie przeciwprostokatna ma dlugosc 8 bo jesli przyprostokatmna
ktora lezy naprzeciewko 30 stoni =4 to przeciwprostkatna jest 2 razy dluzsza.
| | 8√3 | |
Wiec x wwyliczysz z twierdzenia pitagorasa albo z tego ze |
| =4+x |
| | 2 | |
Obliczen nie sprawdzalem Policz wedlug tego i sprawdz swoje

Robilem to wedlug rysunku tego na gorze . Przyjrzyj sie dobrze
17 cze 18:41
bezendu: lubię kombinować

a to wszystko wynika z własności tych trójkątów szczególnych
17 cze 19:27
5-latek: Tak jak napisales .
17 cze 19:31
bezendu: teraz już jest chyba wszystko ok ? proszę sprawdź
17 cze 19:47
Bogdan:

Przydadzą się bardziej dokładne rysunki.
Wystarczy skorzystać z własności trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60
o i trójkąta
prostokątnego o kącie ostrym 45
o.
| | √3 | | 2√3 | | 2√3 | | 2√6 | |
a) x√3 = 2 /* |
| ⇒ x = |
| i y = x√2 = |
| * √2 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
b) y = 4
√2 i x + 4 = 4
√3 ⇒ x = 4
√3 − 4
17 cze 20:06
5-latek: Policzmy 1 trojkat .
teraz tam ten trojkat 60,30 90. −−−−−przeciwprostokatna oznacze przez a
| | a√3 | | 4√2 | | 4√6 | |
wiec |
| =2√2 to a√3=4√2 to a= |
| to a= |
| taka jest dlugosc |
| | 2 | | √3 | | 3 | |
przeciwprostokatnej w tym trojkacie 30,60 90 .
| | 4√6 | | 1 | | 4√6 | | 2√6 | |
Druga przyprostokatna w tym trojkacie = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | | 3 | |
| | 2√6 | | 2√6 | | 2√12 | |
Wiex = |
| to y=x*√2 to y= |
| *√2= |
| . −−−−− to z wlasnosci |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
trojkata 45,45 90 . Naprawde sprawdz jeszce raz dobrze bo ja pisze dzisiaj czasami glupoty
17 cze 20:22
5-latek: BOgdan dziekuje za usuniecie ale potem napisala ze tam gdzie 2 to ma byc 2
√2. dlatego tak
policzylem
17 cze 20:26
Bogdan:
17 cze 20:32