Ułamki
Ewa: Hej, pomoże ktos mi rozwiązać taki przykład
11 pierwiastków stopnia 3 do potęgi 3
W ogole nie mam pojecia jak to rozwiązać. Mam jutro poprawe decydującą o moim przejściu, mógłby
mi ktos potłumaczyć kilka zadań? Proszę.
17 cze 18:39
siedem: √X2 = |x| (wartość bezwzględna z x)
3√x3 = x
4√x4 = |x| , itd.
W takiej sytuacji otrzymujesz liczbę która znajduje się pod pierwiastkiem w zależności czy jest
to liczba parzysta czy nie zmieniasz znak liczby(dodatni/ujemny):
dla parzystych wartość bezwzględna, dla nieparzystych liczb liczba, która znajduje się pod
pierwiastkiem
więc
2√112 = 11
2√−112 = 11
3√113 = 11
3√−113 = −11
17 cze 18:50
siedem: mam nadzieje że o to ci chodziło bo nie byłam pewna czy pisząc 11 pierwiastków, masz na myśli
pierwiastek z 11
17 cze 18:51
Ewa: Tak oto! Czyli, że jak mam taką sytuacje z pierwiastkiem z 7 to = 7?
A mozesz mi jeszcze wytłumaczyć, jak doprowadzić do postaci: a pierwiastek z dwóch:
a) 4 pierwiastki z dwóch + pierwiastek z 8
17 cze 18:56
Nienor: 4√2+√8=4√2+√4*2=4√2+√4*√2=4√2+2√2=6√2
17 cze 18:59
5-latek: Tak to ma wygladac 4
√2+
√8?
zauwaz ze
√8=
√4*2=
√4*
√2=2
√2
wiec 4
√2+2
√2=6
√2 i tyle
17 cze 19:04
Ewa: Kurde nie rozumiem.
17 cze 19:26
Ewa: A jak wymnżyć √2 trzeciego stopnia x √4 stopnia trzeciego?
17 cze 19:41