wyznacz współrzędne środka i promień okręgu
Patryk : wyznacz współrzędne środka i promień okręgu o równaniu x2 −4x+y2+12y+31=0
24 mar 18:17
Godzio:
(x2 − 4x + 4) − 4 + y2 + 12y + 36) − 36 + 31 = 0
(x−2)2 + (y+6)2 = 9
S(2,−6) r = 3
24 mar 18:19
Julek:
x2 − 4x + 4 − 4 + y2 + 12y + 36 − 36 + 31 = 0
(x−2)2 − 4 + (y+6)2 − 36 + 31 = 0
(x−2)2 + (y+6)2 = 9
S = (2 ; −6), r = 3
24 mar 18:20
anies: współrzędne środka (a,b)
z wzoru x2+y2−2ax−2bx+c=0
czyli
−2ax=−4x
a=2
−2by=12y
b=−6
24 mar 18:21
ewelka: wyznacz liczbe m tak aby proste o równaniach y=(2m−1)x i y=(5−m)x+7 były równolegle
13 maj 17:47
bajka:
wspłczynniki kierunkowe:
a1=a2 => 2m−1= 5−m
3m= 6 => m= 2
dla m= 2 te proste są równoległe .
13 maj 18:04
pysia: x2+y2=9
17 cze 19:45
5-latek: Okrag o srodku S(0;0) i r=3
17 cze 22:50
mms:
17 cze 22:52
mmk:
17 cze 22:54
Przemek: x2+y2+12x−2y−3=0
15 mar 10:11
Przemek: Pomocy
15 mar 10:11
5-latek: Po co krzyczysz pomocy ?
Zajrzyj do ksiazki tam masz napisane jak takie rownanie doprowadzic do postaci kanonicznej .
A poza tym przeciez masz napisane wyzej jak sie to robi
15 mar 10:16