granica i pochodna
Marcin: Mam problem z obliczeniem granic i pochodnych. Jedyną rzeczą jaka nie sprawia mi problemów to
liczby zespolone. Problem polega na tym, że nie wiem jak się zabrać za te zadania.Wiem tylko,
że granice można obliczyć z reguły de'hospitala, ale można też obliczyć w inny sposób. W
pochodnych jest mnożenie i pojawia się ułamek, ale nie wiem jak liczyć.
zad.1
| | sin(x+x2+x3) | |
a) lim (x −>0) |
| |
| | x | |
| | sin(x2+x3) | |
b) lim (x−>0) |
| |
| | x2 | |
| | sin(x2+x4) | |
c) lim (x−>0) |
| |
| | x | |
zad 2
f(x)= ln(x
4)
f(x)= sin(ln(x))
f(x)= sin(x
4)
Zadań jest ogólnie więcej, ale reszta jest łatwiejsza do obliczenia a z tymi 2 tematami akurat
mam najwięcej problemów. Byłbym wdzięczny za pokazanie jak obliczyć takie zadania.
17 cze 16:45
Mila:
| | sin(x+x2+x3) | | 0 | |
limx→0 |
| masz symbol [ |
| ] |
| | x | | 0 | |
| | (sin(x+x2+x3))' | |
=Hlim x→0 |
| = |
| | (x)' | |
| | cos(x+x2+x3)*(3x2+2x+1) | |
=limx→0 |
| =1 [ cos0=1] |
| | 1 | |
pozostałe podobnie
17 cze 18:55
Marcin: Zad1
| | cos(x2+x3)*(2x+3x2) | |
b) |
| = 0 |
| | 2x | |
| | cos(x2+x4)*(2x+4x3) | |
c) |
| = 1 |
| | x | |
zad 2
a) 1/x * (x
4)*(x
4)' = 4x
6
| | cos(ln(x)) | |
b) cos (ln(x)) * 1/x = |
| |
| | x | |
c) cos(x
4)*4x
3
Dobrze mi wyszło? Nie wiem czy mozna dalej cos liczyc w 2 zad pkt c
17 cze 21:34
stud3: zad 2
a)
f(x)= ln(x
44)
(ln(x
4))'=
1x4 *(x
4)' i dalej...
c) dobrze jest i to już koniec
17 cze 21:44
Nienor: b)
| | sinx2cosx3+sinx3cosx2 | | sinx2cosx3 | | xsinx3cosx2 | |
lim |
| =lim |
| + |
| =
|
| | x2 | | x2 | | x3 | |
lim(cosx
3+xcosx
2)=0+0*0=0
Korzystam z:
17 cze 21:50
Mila:
Zapisy?
| | sin(x2+x3 | | 0 | |
b) limx→0 |
| = [masz symbol |
| stosujesz regułę de l'Hospitala] |
| | x2 | | 0 | |
| | cos(x2+x3)*(2x+3x2) | |
=Hlimx→0{ |
| = upraszczamy przez x |
| | 2x | |
| | cos(x2+x3)*(2+3x) | | 1*2 | |
=limx→0{ |
| = |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
| | sin(x2+x4 | | 0 | |
c)limx→0 |
| = [masz symbol |
| stosujesz regułę de l'Hospitala] |
| | x | | 0 | |
| | (2x+4x3)cos(x2+x4) | |
=Hlimx→0 |
| =0 |
| | 1 | |
17 cze 22:10
Marcin: Skad to uproszczenie x? A co do pkt a w zad 2 dlaczego zniknęło x4? Liczę pochodną z ln(x)
mnożę z x4 i mnożę (x4)'
17 cze 22:40
Mila:
b) od 2 linijki
| | cos(x2+x3)*(2x+3x2) | |
limx→0 |
| = |
| | 2x | |
| | cos(x2+x3)*x*(2+3x) | |
=limx→0 |
| = |
| | 2x | |
| | cos(x2+x3)*(2+3x) | | 1*2 | |
=limx→0 |
| = |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
17 cze 22:50
Mila:
2)
| | 1 | | 4x3 | | 4 | |
a) (ln(x4))'= |
| * 4x3= |
| = |
| |
| | x4 | | x4 | | x | |
b) dobrze
c) lepiej zapisać: 4x
3 cos(x
4)
17 cze 22:57
Marcin: Dziękuję za wytłumaczenie
17 cze 23:46
Mila:
17 cze 23:53