Ile wynosi suma i iloczyn pierwiastków wielomianu:
baroshhh: W(X)=2x(x2+4)(x2−3)(x2−16)(x+√3)3=?
17 cze 20:44
bezendu: wypisz najpierw pierwiastki tego wielomianu
17 cze 20:47
baroshhh: Właśnie o to chodzi, że nie podano pierwiastków w tym zadaniu
17 cze 20:48
baroshhh: kurr, wiem już. Właśnie o to chodzi, że nie potrafię ich wypisać.. Ale wtopa
17 cze 20:49
bezendu: mówi Ci to coś
a
2−b
2=(a−b)(a+b)
17 cze 20:52
5-latek: iloczyn to juz widac ze =0 bo jeden z pierwiastkow =0
17 cze 20:53
baroshhh: różnica kwadratów do tego?
17 cze 20:54
bezendu: x
2−16=(x−4)(x+4) x=4 lub x=−4
17 cze 20:55
17 cze 20:56
baroshhh: @bezendu
Rozwiążesz mi to krok po kroku?
17 cze 20:56
17 cze 20:59
bezendu:
pierwiastki Twojego wielomianu
x=0 lub x=−
√3 lub x=
√3 lub x=−4 lub x=4 teraz dokończ sobie
17 cze 21:02
5-latek: Kolego sympatyczny rozpisujesz to tak
2x=0 to x= lub x
2+4=0 to x= zastanow sie dobrze nad tym
lub x
2−3=0 to skorzystaj ze wzoru ktory podal CI kolega
lub x
2−16 to x= −−−to samo
lub (x+
√3)
3 to x+
√3=0 to x=.. ale zauwaz ze jest to pierwiastek potrojny
No to licz sume

A tak w ogole to powinno byc na koncu u Ciebie =0 bo masz wyliczyc
pierwiastki a co to jest pierwiastek to wiesz
17 cze 21:04
baroshhh: Dzięki wielkie, więcej mnie nauczyliście w 20 minut niż moja nauczycielka od matmy przez 2
lata, dzięki
17 cze 21:45