darqs: y=sin(x)*cos(x) --> pochodna z tego to cos(2*x) ? Proszę to rozpisać jak to się robi.
Oraz całkowanie z tym samym przykładem.
19 paź 14:24
Marcin: stosujemy wzór na pochodną iloczynu (fg)'=f'g+fg'
y' =cosxcosx+sinx(-sinx)=cos2x-sin2x=cos2x
∫sinxcosxdx="sinx=t, cosxdx = dt" = ∫tdt = 1/2t2 = 1/2 sin2x +C
19 paź 14:30
darqs: 1 rozumiem, ale czy można jeszcze trochę inaczej wytłumaczyć 2 przykład, bez używania t.
∫dx cos(x)=sin(x), ∫ dx sin(x)= -cos(x). Jaki jest wzór ogólny.
19 paź 15:08
Marcin: no można jeszcze przez części spróbować ale w tym przypadku będzie to dużo gorsze
Nie wiem o wzór na co Ci chodzi
19 paź 15:20
darqs: poprostu nie wiem skąd to się wzięło ∫tdt = 1/2t2 = 1/2 sin2x +C
19 paź 15:48
Marcin: ∫xn dx = (xn+1)/(n+1) + C taki jest wzór
a później tylko wracamy z podstawieniem
19 paź 16:02
darqs: -1/2 cos2x tak wychodzi na kalkulatorze całek, sorki, że poprawiam, ale chcę być pewny,
że to dobrze.
19 paź 16:20
Marcin: no to coś źle wprowadzasz w kalkulatorze bo całka jest policzona jest na pewno dobrze
19 paź 16:23
darqs: ∫dx cos(x)=sin(x), ∫ dx sin(x)= -cos(x) czy to jest dobrze? to jak mnożymy sinx *cosx to
skąd się bierze na 1/2 ehh

?
19 paź 16:29
Marcin: Policz pochodną z 1/2sin2x i Ci wyjdzie sinxcosx
19 paź 16:31
b.: ta całka = -1/2 cos
2x + C
1, wynik jest ok
wynik Marcina, że całka = 1/2 sin
2x + C też jest ok

mamy sin
2x = 1-cos
2x, więc oba wyniki dają tą samą funkcję (dla odp. C,C
1)
19 paź 16:37
Marcin: no tego w sumie nie zauważyłem
19 paź 16:40
Adam: [sin(cosx)]' − wiecie jak to zrobić ?
20 sty 18:51
Przemek: @Adam
y=sin(cosx), y=sinz, z=cosx
dy/dz=cosz
dz/dx = −sinx
dy/dx = dy/dz * dz/dx = −cos(cosx) * sinx
18 cze 13:58