a) Omów własności funkcji g(x)=-f(x) h(x)=f(x+2)+1 b) podaj zbriór wartości g
Nikola:

a) Omów własności funkcji
g(x)=−f(x)
h(x)=f(x+2)+1
b) podaj zbriór wartości g
i dziedzinę h
18 cze 12:10
Kaja: b)ZWg=<−2;2>
Dh=<−5;5)
18 cze 12:17
__std__call__: Podpowiedź do a:
g(x) = −f(x) oznacza, że funkcja g(x) przyjmuje wartości takie jak f(x) ale z przeciwnym
znakiem. Przykładowo:
f(5) = 2 a g(5) = −2. Wniosek jaki z tego mamy? Funkcja g(x) jest symetralna do f(x) względem
osi X.
Co do h(x) podpowiedź − przesunięcie wykresu funkcji f(x) o wektor.
18 cze 12:22