matematykaszkolna.pl
Obliczanie wartości trygonometrycznych kąta Paweł: Obliczanie wartości funkcji trygonometrycznych. Witam emotka No więc mam takie zadanie : Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kata α , jeśli: a) sin α =  1/3 gdy π/2 < α < π I nie do końca wiem jak to zrobić. Niestety nie było mnie na lekcji gdzie to mieliśmy, i sam próbuję ogarnąć. A więc: Skoro π/2 < α < π to znaczy że kąt α wynosi od 90stopni do 180, czyli jest w II ćwiartce. Co teraz powinienem zrobić? Odczytać z sinusoidy kiedy ma wartość 1/3 (w przedziale od 1/2π do 3/2π bo to jest II ćwiartka) ? I jak mam to odczytać? Tak "na oko" ? Pozdrawiam
30 maj 18:39
Bogdan: rysunek Można np. najpierw wyznaczyć wartości funkcji dla kąta ostrego z trójkąta prostokątnego, długość trzeciego boku obliczamy z twierdzenia Pitagorasa.
 1 22 1 
sinα =

, cosα =

, tgα =

, ctgα = 22
 3 3 22 
Jeśli kąt jest w drugiej ćwiartce, to trzeba uwzględnić znak funkcji dla tej ćwiartki: sinα jest dodatni, pozostałe funkcje są ujemne.
 π 
Stąd dla α∊(

, π):
 2 
 1 22 1 
sinα =

, cosα = −

, tgα =−

, ctgα = −22
 3 3 22 
30 maj 18:48
Godzio: Powyświetlały mi się jakieś znaczki i niezbyt widzę, ale z tego co mogę się doczytać:
 1 
sinα =

3 
Skoro jest to druga ćwiartka to cosα,tgα,ctgα są ujemne. Liczysz to normalnie ze wzorów pamiętając że muszą być to wartości ujemne.
 22 
cosα = − 1 − sin2α = − 1 − 1/9 = −

3 
 1 2 
tgα = −

= −

22 4 
ctgα = −22
30 maj 18:50
Paweł: Ok dzięki. Czyli mogę zawsze tak sobie wyznaczać te funkcje przy pomocy pitagorasa?
30 maj 18:55
Bogdan: Przy pomocy twierdzenia Pitagorasa możesz wyznaczać długość boku trójkąta prostokątnego, a nie funkcje.
30 maj 19:02
Dzikaa: oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta α takiego ,że 0*<α<180* , jeśli tg α =3/2
17 cze 20:08