No więc mam takie zadanie :
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kata α , jeśli:
a) sin α =  1/3 gdy π/2 < α < π
I nie do końca wiem jak to zrobić. Niestety nie było mnie na lekcji gdzie to mieliśmy, i sam
próbuję
ogarnąć.
A więc:
Skoro π/2 < α < π to znaczy że kąt α wynosi od 90stopni do 180, czyli jest w II ćwiartce.
Co teraz powinienem zrobić? Odczytać z sinusoidy kiedy ma wartość 1/3 (w przedziale od 1/2π do
3/2π bo to jest II ćwiartka) ? I jak mam to odczytać? Tak "na oko" ? Pozdrawiam
Można np. najpierw wyznaczyć wartości funkcji dla kąta ostrego z trójkąta prostokątnego,
długość trzeciego boku obliczamy z twierdzenia Pitagorasa.
| 1 | 2√2 | 1 | ||||
sinα = | , cosα = | , tgα = | , ctgα = 2√2 | |||
| 3 | 3 | 2√2 |
| π | ||
Stąd dla α∊( | , π): | |
| 2 |
| 1 | 2√2 | 1 | ||||
sinα = | , cosα = − | , tgα =− | , ctgα = −2√2 | |||
| 3 | 3 | 2√2 |
| 1 | ||
sinα = | ||
| 3 |
| 2√2 | ||
cosα = − √1 − sin2α = − √1 − 1/9 = − | ||
| 3 |
| 1 | √2 | |||
tgα = − | = − | |||
| 2√2 | 4 |