calka powierzchniowa
slawomir : Witam!
Mam prosbe o sprawdzenie poprawnosci wykonanego przeze mnie zadania.
Treść jest następująca:
Wyznaczyć strumień pola W = (x,y,4z) przez powierzchnię S zadaną równaniem z = xy dla (x,y) ∊
ΔABC jeżeli A = (0,0) B = (2,0), C = ( 0,2) (wektor normalny powierzchni jest zgodny z podaną
parametryzacją)
Zadanie wyglada bardzo skomplikowanie, natomiast wydaje mi się, że jest stosunkowo proste.
Wyszło mi 20/3.
Najpierw wyznaczyłem wektor normalny N = [−f`x, − f`y , 1]
określiłem granice całkowania, tj.
0≤x≤2 o raz 0 ≤ y≤ −x+2
następnie funkcję:
[x,y,4xy] pomnozylem skalarnie z wektorem normalnym który wyszedł mi [−y,−x,1]
dostałem funkcje podcałkową 2xy
I dalej juz prosto wyszło mi 20/3
Prosze o mozliwe sprawdzenie, czy dobrze rozgryzłem to zadanko.
Pozdrawiam!
18 cze 19:34
slawomir : spojrzycie?
18 cze 19:57
slawomir : sprawdzi ktos?
18 cze 20:51