Dany jest układ dwóch klocków o masach m1=10kg i m2=5kg połączonych nitką przerzucona przez
bloczek o masie m=2kg i promieniu r=5cm i momencie bezwładności l=(1/2)*m*r2. Ciało o masie
m1 znajduje sie na powierzchni nachylonej pod kątem α=30 stopni do poziomu, natomiast ciało o
masie m2 jest zawieszone pionowo na nitce. Oblicz przyśpieszenie liniowe układu oraz całkowitą
energię kinetyczną układu po czasie t=5s od początku ruchu. Tarcie i wszystkie opory ruchu
zaniedbujemy.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu i dokładnym rozpisaniu.
| a | ||
(N2−N1)r=I | ||
| r |