dowód
Dowód: Udowodnij że dla każdego n∊N n3+5n jest podzielne przez 6.
20 lut 17:19
Godzio: żeby liczba była podzielna przez 6 musi byc podzielna przez 2 i 3
3n3 + 3n − 2n3 + 2n = 3n2(n+1) − 2n(n2−1) = 3n2(n+1) − 2n(n−1)(n+1) =
(n+1)(3n2−2n2+2n) = (n+1)(n2 +2n) = n(n+1)(n+2) − w 3 kolejnych liczbach naturalnych jest
liczba podzielna przez 2 i przez 3 więc cała liczba jest podzielna przez 6
20 lut 17:25
Godzio: Znalazłem błąd 3n
3 + 3n ≠ 3n
2(n+1)
więc poprawka:
n
3 + 5n = (n−1)n(n+1) +6n
(n−1)n(n+1) jest podzielne przez 6 bo są to kolejne 3 liczby naturalne w których jedna dzieli
się przez 2 , a druga przez 3 więc całe wyrażenie jest podzielne przez 3
21 lut 03:02
Godzio: przez 6
21 lut 03:07
..: "(n−1)n(n+1) jest podzielne przez 6 bo są to kolejne 3 liczby naturalne w których jedna dzieli
się przez 2 , a druga przez 3"
po czym wnioskujesz, ze w takim ciagu musza sie znalezc dwie liczby naturalne, z ktorych jedna
dzieli się przez 2 a druga przez 3?
dla n=6, mamy 5*6*7, a wsrod takiego zestawu liczb naturalnych nie znajdziemy dwoch liczb, z
ktorych jedna dzieli się przez 2 a druga przez 3
21 lut 04:00
@...: mamy 6, więc liczba musi być podzielna przez 6

poza tym sama 6 jest podzielna przez 2 i 3
31 mar 18:39
dario: 6100−2*699+10*698
18 cze 19:34