całka podwójna-obliczenie pola obszaru
zagubione analogowe dziecię: Przy pomocy całki podwójnej obliczyć pole obszaru:
D: x2 + y2 ≤ 4, y ≤x, x ≥ 0
rysunek będzie wyglądał chyba tak o ile się nie pomyliłam w rysowaniu, odpowiedź, że pole
wynosi π/2 jest oczywista, ale jak do tego dojść za pomocą całki podwójnej...?
http://6.asset.soup.io/asset/3121/5046_7aca.png
obszar całkowania dla x i y będzie taki sam? tzn. : ≥0; ≤2 ?
24 kwi 20:08
Krzysiek: zamień na współrzędne biegunowe:
x=rcosφ
y=rsinφ
φ∊[0,π/4]
r∊[0,2]
|J|=r
∫0π/4( ∫02 r dr )dφ =...
24 kwi 20:38
asd: ∫
18 cze 07:43
k: 0π/4( ∫02 r dr )dφ =...
4 maj 13:01