matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 19.4.2012
Zadania
Odp.
5
Rafał:
x
3
−5x
2
+4x=0 trzeba obliczyc z deltą. Pomóżcie bo nie bylo mnie na tej lekcji w szkole.
0
Ułamek:
W jaki sposób podzielić taki ułamek? Nie chodzi mi o odpowiedź, tylko w jaki sposób to wykonać?
0
picia:
uważam ze za czesto piszecie od razu rozwiazanie. a zauwazylem ze ludziom trzeba podpowiedziec jak sie zabrac do liczenia, cos im wytlumaczyc.pokazac ze o czyms zapominaja itp.
5
Rafał:
Pomocy
Rozwiąż równania wielomianowe: x
3
−4x
2
+2x−8=0
2
Rafał:
Pomocy
Rozwiąż równania wielomianowe: x
3
−4x
2
+2x−8=0
2
blogther:
prosze o sprawdzenie Spośród liczb 1
1
, 2
2
, 3
3
,...,9
9
wybieramy losowo trzy. Oblicz prawdopodobieństwo,
0
patrycja:
w trojkącie ABC poprowadzono cztery proste rownolegle do podstawy AB ,dzielące bok BC na pięć odcinkow rownej dlugosci. Suma dlugosci odcinkow tych prostych zawartych w trojkacie ABC jest
5
................:
:::rysunek::: Mam ogromna prośbę
26
sheezah:
Proszę o pomoc: Wyznacz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego wiedząc że an = 81, Sn = 55
3
i q = −
2
Nie moge ogarnąć, wstawiam te dane pod wzór na sumę ciągu geometrycznego ale mi nie wychodzi
2
Tony:
Ze zbioru liczb { 1,2,3,4,5,6,7} losujemy kolejno 4 liczby bez zwracania i układamy je w kolejniści losowania w liczbę czterocyfrową. Ile liczb czterowcyfrowych podzielych przez 5
5
vaevictis:
Ze zbioru cyfr Z={1,2,3,4,5,6,7,8,9} losowano 3 razy po jednej cyfrze ze zwracaniem, a wylosowane cyfry ułożono w ciąg. Oblicz prawdopodobieństwo, że ułożony ciąg przedstawia
1
ipek:
:::rysunek::: chyba zgłupiałem
To jest romb, jaką długość ma ta czerwona linia(od punktu przecięcia się
2
ipek:
:::rysunek::: chyba zgłupiałem
To jest romb, jaką długość ma ta czerwona linia(od punktu przecięcia się
6
zagubiona:
Dany jest wielomian W(x)=2x
3
−x
2
+3x−10
√
3
+20. Wyznacz wzór wielomianu:
42
hoo:
siema co tam u was? macie jakies zadania ktorych nie umiecie zrobić?
3
fikr:
pole trojkata prostokatnego wynosi 6 a obwod 12. oblicz dlugosc bokow tego trojkata , dlugosc promienia okregu wpisanego w ten trojkat oraz dlugosc promienia okregu opisanego na nim
5
cześć:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, m∊R, dla których równanie | |x−4| −x | = m ma tylko jedno rozwiązanie.
0
fikr:
1.dany jest trojkat ABC o bokach długości 5,6,7
√
2
. Wyznacz pole trojkata A
1
B
1
C
1
ktory jest podobny do trojkata ABC w skali k=2
0
fikr:
1.dany jest trojkat ABC o bokach długości 5,6,7
√
2
. Wyznacz pole trojkata A
1
B
1
C
1
ktory jest podobny do trojkata ABC w skali k=2
3
Diana:
1
Prosze, pomóżcie rozwiązac całkę
(x
2
+3)
2
3
zagubiona:
Wyznacz równanie prostej k przechodzącej przez punkty A=(8,−5), równoległej do prostej l o równaniu: 4x − 5y=0
4
Ewcia:
wyznacz rownanie prostej k przechodzacej przez punkt A = (−10,3) prostopadlej do prostej l o rownaniu 3x−4y−5=0
16
;(:
jestem tępa z matmy i jej nie zdam dziękuje do widzenia i dobranoc.
1
Kasia:
Oblicz cos<(a,b) jeśli |a|=2 |b|=4 aob=−3
3
tn:
Boki trójkąta prostokątnego są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, znajdź wszystkie takie trójkąty
2
rok:
uzasadnij, że jeśli obie liczby 5m i 11m są całkowite, to liczba m jest też całkowita
2
Tarner:
f(x)=
√
x
2
−5
6
haha:
wyznacz współdłużne wierzchołka paraboli o równaniu : a.y=1/2(x−3)
2
+2
4
nick:
Pilne: Na rysunku poniżej punkt G jest środkiem odcinka KL. Trójkąt KLM jest podobny do trójkąta M H T. Znajdź skalę podobieństwa.
17
Saizou :
Wykaż że liczba w postaci (10
n
+2)
2
jest podzielna przez 9 dla n∊N
+
11
zagubiona:
Oblicz wartość wielomianu W(x)=2x
3
−x
2
+3x−10
√
3
+10, dla:
3
Daniel:
kolejne zadanie kiedy moja ksiązka kłamie
2
O MATKO:
mam obliczyć punkty a (−2,2) i c(−4,6) oznaczaja przeciwlegle wierzcholki kwadratu. Dlugosc boku tego kwadratu wynosi ? Nie ma pojęcia jak się to oblicza
2
O MATKO:
punkty a(−1,3) i c(2,1) sa przeciwległymi wierzchołkami kwadratu. pole tego kwadratu jest równe
1
gorzy:
Wykaż, że cos(α+β)cos(α−β) ≤ 1 Proszę o pomoc
2
olle:
Na loterii jest 120 losów w tym 2 wygrywające. Ile losów wygrywających trzeba dołożyć, aby prawdopodobieństwo wyciągnięcia za pierwszym razem losu wygrywającego było równe 1/3
7
zagubiona:
Dane są wielomiany P=3x
3
−x
2
+5, S=(x+2)
2
,R=x+3
0
adusa:
Rozwiaz rownanie: 7 (x +
1
x
) −2(x
2
+
1
x
2
)= 9
0
olle:
Dany jest kwadrat ABCD. Punkt P jest środkiem boku BC. Sinus kąta PAB jest równy ?
0
Mateusz 35@:
Dany jest trójkąt równoboczny o boku a=6 cm. Oblicz pole i obwód tego trójkąta. Ile wynosi promień okręgu opisanego na tym trójkącie?
4
Daniel:
cos3α=
0
Mateusz 35@:
Napisz równanie symetralnej odcinka AB, jeżeli A=(2, 4), B=(4, −2)
2
olle:
Ile punktów wspólnych mają proste 3x − 2y +5 = 0
2
A:
Ściana boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest trójkątem równoramiennym o wysokości h i kącie przy podstawie 45 stopni. Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
7
olle:
√
4−2
√
3
x
√
4+2
√
3
=
3
zagubiona:
Dany jest wielomian W(x)=x
4
−x
3
+m. Oblicz m, wiedząc, że:
3
m:
oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych mniejszych od 1001 , które są podzielne przez 2lub 3 ?
4
ŁO MATKO:
Osią symetrii odcinka AB o końcach A=(−6,2)i B=(−6,−12) jest prosta o równaniu
0
igiełka:
obliczanie średniej arytmetycznej
2
igiełka:
Pewien piekarz badał, po ile bułek kupują jego klienci w tabeli przedstawiono zebrane przez niego dane :
17
dziuba:
Obliczyć i
i
1
jakon:
Cześć. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
20
za kilka dni egzamin:
3
√
54
+
√
150
2
lila:
Trzy liczby, których suma jest równa 35 są pierwszym, drugim, trzecim wyrazem pewnego ciągu geometrycznego. Jeżeli od pierwszej odejmiemy 2, od drugiej 3, a od trzeciej 9, to otrzymamy
5
Daniel:
Mózg mi rozrywa jak nie moge rozwiazac zadania, tzn rozwiazuje, ale w odpowiedziach pokazuje mi się inny wynik.
11
zagubiona:
4
−x
3
1
zagubiona:
4
−x
3
2
A:
Posługując się wzorem sin(α +β) = sin α * cos β + cos α * sin β , oblicz sin 75 stopni .
2
Judka:
Liczba 2 do potęgi 40 * 4 do potęgi 20 jest równa ?
3
Domiś:
Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez równoramienny ABCD, w którym |AD| = |BC| = 6 cm. |AB| > |DC| oraz |kąt BAD| = 60stopni. Przekątna AC trapezu zawiera się w dwusiecznej kąta
1
za kilka dni egzamin:
3
√
8
+ 2
√
2
3
Tony:
Udowodnij, że w dowolnym trójkącie ABC trzy środkowe dzielą trójkąt na sześć trójkątów o równych polach. Proszę o pomoc nie potrafię tego rozkmninić. Pozdrawiam.
2
Patryk:
Wyznacz zbiór wartości funkcji
1
f(x) =
x − 6 i 0 ≤ x <9
2
2
AGATA:
Jeżeli A jest zdarzeniem losowym takim, ze P(A)= 6* P(A'), oraz A' jest zdarzeniem przeciwnym do zdarzenia A, to prawdopodobieństwo zdarzenia A jest równe?
3
On:
jaką liczbę należy zastąpić literą a w podanym układzie równań aby otrzymać układ nieoznaczony
3
blogther:
:::rysunek::: prosze o sprawdzenie
3
nick:
Może mi ktoś wyjaśnić to zadanie: Prosta k opisana jest równaniem y = 3x − 2.
12
Krl:
Dane jest równanie:
4
beznadziejna:
Prosta l: 3x−7y+1=0 oraz c:y=ax+9 sa prostopadle jesli
4
zagubiona:
Gdyby ktoś mógł sprawdzić: Dany jest wielomian W(x)=x
4
−x
3
3
kacper:
Jak można obliczyć takie potęgi w łatwy sposób? (8)−
1
*16
4
2
Krzysiek:
Wykaż że : 2log23−log827+log149 >0,33
6
Malwina:
Zadanie, za które nawet nie wiem jak się zabrać ! Proszę o pomoc w rozwiązaniu: * Marcin przeszedł z punktu A do B odległych od siebie o 24 km. Gdyby zwiększył swoją prędkość
5
matmaniak:
Udowodnij nierówność jeżeli a,b,c>0
1
1
1
3
+
+
>
a+b
a+c
b+c
a+b+c
3
basia:
rozwiaz nierownosc (3x−5)(2x+1)>0 prosze pomozcie mi jutro mam egzamin, i nie mam zielonego pojecia jak to sie robi, chociasz jakas podpowiedz
6
AGATA:
Potęga (
a
b
)
−5
, (gdzie a i b sa rozne od zera) jest rowna: A. −5 *
a
b
1
milamo:
Udowodnij, że jesli a) x, y sa˛ liczbami rzeczywistymi, to x
2
+ y
2
≥ 2xy.
2
mały:
Pan Staś jest właścicielem 1,32ha lasu.na jednej trzeciej tej powierzchni prowadzi hodowlę sadzonek iglaków.połowę pozostałej części zajmuje plantacia drzewek.Jaką powierzchnię zajmuje
1
łoki:
sorry że nie w temat ale może ktoś pomóc z chemii
3
mały:
Ameba przepływa w ciągu godziny około 1,2cm.Oblicz ,ile cm przepływa w ciągu a) 25min
3
Domiś:
:::rysunek::: utknęłam w połowie ..
może macie łatwiejszy sposób na to zadanie ?
0
ziom:
Joł ziomki co tam?
3
MAJA:
:::rysunek::: czemu to nei jes funkcja malejąca? i to pierwsze nie przecina osi,tylko nie umiemm jeszcze
5
AGATA:
Cenę pewnego towaru obniżono najpierw o 20% a następnie nowa cenę podwyższono o10%. W wyniku obu tych zmian cena towaru zmniejszyła się w stosunku do pierwotnej o:
1
nina:
cd. a) BC b) DA c) CD d) AB
6
AGATA:
Dane są wielomiany P(x)= −2x
3
+ 3x
2
−1, Q(x)= 2x
2
−x −1 oraz W(x)=ax +b. Wyznacz współczynnik a i b, tak aby wielomian P(x) był równy iloczynowi W(x) * Q(x).
5
A:
Wiedząc, że zbiorem wartości funkcji kwadratowej f jest przedział (− nieskończoność,4> i oś Oy jest osią symetrii wykresu tej funkcji oraz a=−3, wyznacz wzór funkcji i zapisz go w postaci
2
nina:
W układzie współrzędnych dane są punkty: A(5;−3) , B(−2;−7) , C(−3;4) , D(3;5) . Oblicz współrzędne wektorów:
1
Annn:
Środkowa trójkąta ABC poprowadzona z wierzchołka C ma długość równą 1/2 AB. Jakim trójkątem jest trójkąt ABC ?
1
Sysia...:
Prosta l : x+7y+3=0 przecina okrąg o równaniu x
2
−x+y
2
+y=12 w punktach A i B. Wyznacz współrzędne tych punktów i wykaż że odcinek AB jest średnicą tego okręgu.
18
Ajaj:
Oblicz: (
√
√
2
− 1
+
√
√
2
+ 1
)
2
=
11
Patryk:
podaj miejsce zerowe funkcji :
0
ssf:
√
cos
2
x + cosx
≥ sinx
3
Krzysiek:
Wykaż że : 2
log
2
3−log
8
27+log
1
4
9
>0,33
6
ooonaa:
mógłby mi ktoś sprawdzić czy te ciągi są arytmetyczne?
3
n
+2
a
n
=
5
a
n
=n
2
−4
4
m:
jeżeli mam zadanie w którym chodzi o wyliczenie sumy liczb przykładowo dwucyfrowych spełniających jakieś warunki zadania to bierze się pod uwagę liczby całkowite czy naturalne ?
10
Julia:
Które wyraz ciągu an= n
3
− 5n
2
− 5n + 25 są ujemne, a które są większe od 3?
1
Eis :
Zapisz dziedzinę funkcji f w postaci przedziału liczbowego lub sumy przedziałów liczbowych... http://tinypic.com/view.php?pic=33m75i0&s=5 − tu jest ten przykład
1
Drako:
Wyrażenie 4x
2
– (x + y)
2
po rozłożeniu na czynniki przyjmuje postać: A. (x + y)(3x + y) B. (x – y)(3x + y)
4
blogther:
posze o sprawdzenie Różnica między drugim wyrazem ciągu geometrycznego a pierwszym wyrazem tego ciągu
11
kacper:
:::rysunek::: Proszę o wytłumaczenie.
3
karla:
:::rysunek::: 1.Zbadać, czy istnieje trójkąt o bokach a = 2, b = 7, jeżeli wiadomo, że wysokość opuszczona na
0
Chloee:
Suma trzech początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 12, a iloczyn drugiego i czwartego wyrazu tego ciągu jest równy 44. Suma ilu początkowych wyrazów tego ciągu jest równa
5
Natalia:
oblicz najwieksza wartosc funkcji f okreslonej wzorem f(x)=−x
2
+2x+6 w przedziale {−1,2}
0
A:
Punkty A=(4,−1), B=(−2,3) i C=(−3,−5) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego. Oblicz długość wysokości poprowadzonej z wierzchołka C.
2
kasia :
W pudelku jest 10 baloników ,z ktorych 3 sa wadliwe.Wyjmujemy 3 baloniki.Jakie jest prawdopodobienstwo tego,że wszystkie wylosowane baloniki są dobrej jakosci?
1
lidzia:
wyznacz liczby x i y tak aby ciąg (−45,x,75) był arytmetyczny ,a ciąg (x,75,y) był geometryczny.
11
Domiś:
Mógłby ktoś mi sprawdzić ?
1
mozzz:
Styczną do okręgu x
2
+(y+2)
2
−16=0 jest prosta o równaniu?
1
lida:
iloczyn trzech kolejnych liczb parzystych jest równy 960. wyznacz te liczby.
1
maturzysta:
a
3
+b
3
+c
3
a+b+c
Udowodnij nierówność:
≥
a
2
+b
2
+c
2
3
0
lida:
rozwiąż : (3x−5)
2
−2x(5x−10)≥50
1
ski:
−(−4)
0
Ewela:
1) zaznacz w układzie współrzędnych punkty:A(−2,3), B(3,4), C(6,3), D(−2,−2).Podaj współrzędne wektorów:
1
lida:
(2x−1)(2x+1)−(4x+5)
2
=−4x−2
5
Asia:
Wyznacz ciąg geometryczny jeśli : a
2
=18, a
5
=
16
3
16
MAJA:
:::rysunek::: dlaczego to nie jest funkcja monotoniczna? jak to rozpoznawać ?
1
matroz:
Witam. mam takie oto zadanie: sposród liczb 1,2,3,...,2n−1, 2n losujemy ze zwracaniem dwa razy po jednej liczbie. oblicz
0
Asia:
[ciąg geometryczny] Oblicz sumę początkowych wyrazów : a) a
1
=5, q=
3
2
, n=5 b) a
3
=1, q=
1
8
, n=6
1
kate:
Dla pewnych licz a i b zachodzą równości : a
2
− b
2
=48 i a
2
+2ab+b
2
=256. Dla tych liczb a i b wartość wyrażenia a
2
− 2ab +b
2
jest równa?
7
marta:
a) wyznacz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty A=(1,4) i B =(−3,−2) b) wyznacz równanie prostej równoległej do prostej y=6x −10 przechodzącej przez punkt A (−1,2)
12
qwerty:
Wyznacz współczynnik m taki, aby przedział <1, +
∞
) był zbiorem wartoścu funkcji kwadratowiej y=x
2
+mx + 1
2
Kasia:
pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego szesciokątnego jest 4 razy wieksze od sumy pól obu podstaw wyznacz kąt nachylenia dłuższej przekątnej graniastosłupa do płaszczyzny
0
gabi:
To samo opakowanie serka dziesięciu różnych sklepach ma ceny:1,20 zł,1,10 zł,1,15 zł,1,10 zł,1,19zł,1,09zł,1,25zł,1,10 zł,1,12 zł,1,10 zł
0
Magda:
W urnie jest 50 kul czarnych oraz 10 zielonych. Losujemy 10 kul
6
karla:
Mam pytanie
1.Trzy pierwiastki wielomianu W(x) o współczynnikach całkowitych tworzą ciąg arytmetyczny. Suma
3
Asia:
Dane są trzy początkowe wyrazy ciągu geometrycznego : 9,3,1. Podaj wzór ogólny i oblicz a
6
i a
10
.
1
Ola:
Dla jakich wartości parametru k rozwiązaniem układu równań :
0
Tomek:
Poszukuje arkusza maturalnego. Na górze pośrodku widnieje napis 'matematyka podstawa' a po lewej stronie jest przerywaną linią zaznaczone miejsce do odcięcia. Czy może mi ktoś podać
3
Marta:
Jeśli sin α =
3
5
, oblicz sin 5α.
4
A:
O ile procent zwiększy się pole powierzchni działki w kształcie prostokąta, jesli długość każdego boku działki powiększymy o 30% ?
3
Ewka:
Rozwiaz rownanie 4
x
x 2
x
2
+
1
=16
2
gryzelllda:
Mam zadanie którego nie potrafię ruszyć:
0
monster:
z urny w ktorej sa 4 kule białe i 6 czarnych losujemy piec razy po 2 kule zwracajac za kazdym razem pare wylosowanych kul do urny. oblicz prawdopodobienstwo ze pare kul roznego koloru
2
Mona:
Hej, czy może ktoś to sprawdzić?
4
Kasia:
W sześcianie o krawędzi 1 połączono wszystkie wierzchołki dolnej podstawy z jednym wierzchołkiem podstawy górnej.Oblicz pole powierzchni całkowitej otrzymanego w ten sposób
18
crazy:
Hej mam takie zadanie : W pewnym trapezie trzy boki mają długość 6 cm, a kąt rozwarty ma miarę120stopni . Oblicz
0
karla:
1.W czworokącie wypukłym ABCD przekątne AC = [7, −1] i BD = [3, 3] przecinają się w punkcie O odległym o 8 od wierzchołków C i D. Wyznacz współrzędne wektorów AB i BC oraz
0
vegas.:
pole rombu niebędącego kwadratem jest równe 2cm
2
. Naszkicuj wykres funkcji, która opisuje długość krótszej przekątnej tego rombu w zależności od długości dłuższej przekątnej.
0
Grander:
Czy możecie ci pomóc i wytłumaczyć te 2 zadania
proszę z góry jak coś dziękuje do godz 20 Zad 1. Przedstaw proces izotermiczny na wykresach we współrzędnych p, V; p, T i V,T dokonany z
1
kolega:
skala Ritcher'a nie mam pojecia jak to obliczyc moze mi ktos pomoc ? bede zobowiazany
1
olaa:
rozwiąż nierówność
5x+3
5
≥
2x
2
−5x−7
2x−7
9
marta:
Proszę o pomoc Funkcja kwadratowa o miejscach zerowych 2 i −3 ,której wykres przechodzi przez punkt (1,8 ma wzór
1
bum :
funkcja kwadratowa f(x)=1/3x
2
+5x−7 w przedziale domkniętym <−7;7.5> przyjmuje wartość najmniejszą dla...
0
abc:
Mam taka prośbę..
Czy ktoś może przetłumaczyc mi kroczek po kroczku definicję funkcji rosnacej,malejącej i stalej? na taki najprostszy,najzrozumialszy,a jednoczesnie dokładny język
4
Adrian:
(1+0,08)
1
8 −1
1. k=1300
−−−−do potęgi osiemnastej..
0,08
(1+0,08)
7
−1
2. E=5500
0,08
5
mach3trb:
√
3
= 3
√
2
jak to rozwiązać?
4
mixek:
wykaż, że jeżeli funkcje kwadratowe f i g określone wzorami: f(x)−ax
2
+bx+c, g(x)=px
2
+qx+r mają dwa wspólne miejsca zerowe x1,x2 to albo f(x)=g(x) dla
2
mariusz:
m(3,−4) n(−1,8)
1
ewa. :
Funkcja f dana jest wzorem f(x)=
√
x
2
−4x+4
*(x+3). naszkicuj wykres funkcji f. wyznacz liczbę rozwiązań równania f(x)=m w zależności od parametru m.
2
Denis:
t
3
−2t
2
+3=0
3
Karolina:
Zad.1 Wykaż że liszba 4
9
+3
9
jest podzielne przez 91.
1
mariusz:
2
y=−
x+4 oblicz dla jakiego argumentu funkcja przyjmuje wartość −2
3
0
ewa. :
dany jest okrąg o rówaniu x
2
+(y−5)
2
=5. wykaż że styczne do tego okręgu poprowadzone przez początek układu współrzędnych nie sa prostopadłe.
3
Alicja.:
Log
3
3
x−2log
3
2
x+3=0
1
ksiądz:
udowodnić że 4
n
+ 15n +17 jest podzielne przez 9
2
karolajn:
Do podstawy trójkąta równoramiennego poprowadzono wysokość h. Oblicz obwód tego trójkąta , jeśli opisany na nim okrąg ma promień R. dane: h=6cm, R=13 cm
1
ewa. :
(cosx−1)(1+cosx)=2sinx rozwiąż równanie
2
kik:
Na boku BC trójkąta równobocznego ABC wybrano punkt D, taki że |DB| \ |BC|= 0,4. Oblicz tg |kąta BAD|
0
a:
Wartość wyrażenia cos
2
60 stopni − sin 60 stopni * tg alfa jest równy: A) −5/4
3
zadanie:
dla jakich wartosci prametru m rownanie 9
x
−2*3
x
+m=0 ma dokladnie jedno rozwiazanie? jakie warunki trzeba zalozyc?
10
mariusz:
d) f (x) = 9x
2
−16
5
kinia:
Proszę o rozwiązanie nierówności
4
mariusz:
f) f (x) = 2x
2
− 7
3
Rafałek:
Napisz równanie okręgu o środku w punkcie S =(−3,1) stycznego do prostej l: y=−2x+4 oraz oblicz długośc boku trójkąta równobocznego wpisanego w ten okrąg
11
Daniel:
Prosze o pomoc, bo strasznie sie mecze z tym zadaniem i nie jestem pewien czy w opdpowiedzi sie nie pomylili:
0
vegas.:
W klasach 3A i 3B przeprowadzono ankietê. Pytanie brzmiało: Ile minut zajmuje ci codzienna droga do szkoły?.
8
bum :
Między dwoma drzewami oddalonymi od siebie o 10m rozmieszczono poziomy napięty sznur na wysokości 1,5 m od ziemi. Po rozwieszeniu prania sznur przyjął kształt paraboli. Podaj wzór
1
Magdalena x):
W urnie jest 50 kul czarnych oraz 10 zielonych. Losujemy 10 kul
1
bum :
Dla jakich argumentów funkcja f(x)= 3x
2
+5x−9 przyjmuje wartości nie mniejsze nić funkcja g(x)=11(x−1)+2?
7
Rafałek:
Proste o równaniach y=−2/3x+4, y=−1/2x+4 i y=0 zawieraja boki trójkąta ABC a.) oblicz pole trójkąta
1
Ajaj:
jak to obliczyć ? ma wyjsc 2
3
√
4
2
lokop:
Moze mi ktos rozpisac jak od wyrazenia (x−1)(x
3
−8) dojsc do (x−1)(x−2)(x
2
+2x+4)?
0
Anula:
rozwiniecie powierzchni bocznej stożka jest półkolem o promieniu r=10 Pole podstawy stożka wynosi: dałam że l=2πr i r=10cm i średnica tego półkola 20cm l=2*10π=20πcm i co dalej?
3
ikusia:
f(x)=3x−9
2
ikusia:
Zapisz równanie prostej w postaci kierunkowej
10
mariusz:
d) f (x) = 2x + 7 + 5 − x
4
kila:
Z pojemnika, w którym są dwa losy wygrywające i trzy losy puste, losujemy dwa razy po jednym losie bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, ze otrzymamy co najmniej jeden
9
Ajaj:
Oblicz wartosc wyrazenia:
4x
2
+ 8x + 4
x
3
+ 3x
2
+ 3x +1
1
Ajaj:
x
3
+1=? jak to rozbic na nawiasy?
3
Basiek:
Wzorek. Mam obliczyć pole deltoidu (chyba)
W zależności od r. Czy mogę tu skorzystać ze wzoru
0
Misia:
POMOCY
! Już ktoś mi pomógł trochę,ale ja nie rozumiem o co tu chodzi i jak to do końca rozwiązać. Jutro mam sprawdzian z tego, a nie chce na żywca przepisać rozwiązania. Chciałabym
8
Ja:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna ma długość 7, krawędzie podstawy 5. Jaka jest wysokość tego graniastosłupa?
0
Pepsi2092:
Wybieramy losowo trzy różne liczby naturalne ze zbioru {1,2,3,...,100}. Czy bardziej prawdopodobne jest wybranie trzech liczb podzielnych przez 4, czy wyranie trzech liczb, z
8
jjjaaa:
prosze o sprawdzenie wyrazami dodatnimi ciągu an=n
2
−4 są: a)wszystkie oprócz czwartego b)wszystkie c)wszystkie od
13
Lukashem:
Hej.Mam pytanie odnośnie funkcji.
4
Daniel:
prosze o wytlumaczenie
47
tatek:
zbadaj czy ciąg jest (a
n
) jest arytmetycznym
a
n
=3n−8
4
ksiądz:
1
3
+3
3
+5
3
+...+(2n−1)
3
= n
3
(2n
2
−1)
0
Napster:
Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
1
Ja:
Gdy Mikołaj stoi wieczorem 3m od latarni, to rzuca cień, który ma długość 1m. Mikołaj ma 1,6 m wzrostu. Jaka jest wysokość latarni?
0
Milka:
Pomóżcie
2
kila:
Witam
mam jedno pytanko co do tego zadania
http://matematyka.pisz.pl/forum/80361.html
5
Ulaaa:
a) a
n
=3−5
n
5
Jan:
Dana jest funkcja o wzorze f (x) = (m − 3)x + 6.Wyznacz tak liczbę m , aby funkcja była malejąca,
1
Paulina:
Znając wyraz pierwszy a
1
i różnicę r ciągu arytmetycznego (a
n
), wyznacz a
n
. a
1
=4 r=2 n=7
1
Estera:
Znajdź równanie prostej równoległej do prostej równoległej do prostej y = − 2x −3 i przechodzącej przez punkt Q(− 2,0)
3
Paulnia:
Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej y = 4x + 2 i przechodzącej przez punkt P(1,2)
2
Kasia:
Wyznacz punkty przecięcia wykresu funkcji f z osiami układu współrzędnych: y = − 2x + 16
1
Deskjet:
Znajdź współczynnik kierunkowy i wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty: A(1,7), B(3,3)
0
Waldek:
Przekształć podane równania kierunkowe prostych do postaci ogólnej. Wypisz współczynniki A, B, C i a, b. y = − 5x − 2
0
Ewe:
Przekształć podane równania ogólne prostych do postaci kierunkowych. Wypisz współczynniki A, B, C i a, b.: 6x + 3y − 9 = 0
1
:):
Umie ktos belki rozwiazywac?
3
xom:
Jak rozwiązać coś takiego: sin
2
2x>
1
4
5
kilomiesazjemdzisajrazemztobą:
2n−1
a
n
=
2n+1
3
Patryk:
http://zadane.pl/zadanie/490152
4
Ja:
Liczba 1 / 2 −
√
3
jest: a) odwrotnością liczby 2 +
√
3
8
Iga:
Jaką kwotę należy wpłacić na konto, na którym oprocentowanie wynosi 5%, aby po pięciu latach stan konta wzrósł do 10,000 zł..
3
marcin:
Mam takie pytanie. Czy bryłę o polu powierzchni, równym polu powierzchni sześcianu, która nie jest sześcianem, da
1
kala:
Oblicz granicę: a) lim
x
5
−x
x
4
−1
gdy x→1
14
Misia:
Proszę pomóżcie!
Niech ktoś mi to wytłumaczy. Przekrój osiowy walca jest prostokątem o obwodzie 40 cm. Oblicz największe możliwe pole powierzchni bocznej tego walca.
3
Ja:
Podaj współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej do prostej o równaniu 2y − 3 = x. a) 1/2
1
Marta:
Dany jest trójkąt ABC wpisany w okrąg o środku O. Jeśli |k ABC| = 50 stopni to miara kąta ACO jest równa:
1
ipek:
Serię 100 wyprodukowanych na eksport samochodów poddano losowej kontroli jakości. Warunkiem odrzucenia całej serii jest znalezienie co najmniej jednego samochodu wadliwego wśród pięciu
1
x:
W prawidłowym graniastosłupie trójkątnym, pole powierzchni bocznej jest równe sumie pól obu podstaw. Oblicz cosinus kąta α nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany
2
Ja:
Wartość wyrażenia (w liczniku) x
3
+4x, (w mianowniku) x
2
dla dla x =
√
2
wynosi: a) 1 + 2
√
2
1
Olga:
a) log18
2
b) log 6
3
1
c) log(
)
3
√
2
0
Olga:
[(
√
2
−1
+
√
2
]*[
√
2
−(
√
2
−1
]
3
lola:
8000*(1,03)
8
= ? te obliczenie potrzebne jest mi do zadania a nie mogę tego obliczyć.!
/
0
Natalia:
a) (1−
√
2
)
3
=x+y
√
2
b) (
√
7
−2)
2
=x
√
7
=y
6
Milka:
Proszę o pomoc! niedługo mam spr, a nie potrafie rozwiązywać takich zadań. POMOCY!
Dany jest graniastosłup prawidłowy sześciokątny. Wysokość tego graniastosłupa jest o 3 cm dłuższa od
2
xXxX:
Witam wszystkich
Mam takie równanie do rozwiązania, jednak odp wychodzi mi inna niż powinna być
Może ktoś rozwiązać ?
1
Natalia:
2
√
5
3
√
2
−4
1
za kilka dni egzamin:
to ja sie poprawiam i wpisuję tutaj: nie ogarniam jak z:
4
pepa:
Stosunek pola powiezchni bocznej stożka do pola przekroju osiowego jest równy
2π
√
3
. Oblicz kąt rozwarcia stożka.
8
alistar:
:::rysunek::: Oblicz obwód i pole zacieniowanego obszaru. Bok kwadratu = 8.
1
EDEK:
funkcja liniowa f przyjmuje wartości dodatnie jedynie w przedziale ( −2,+
∞
), A DO JEJ wykresu nalezy punkt a=(1,9) wzór tej wunkcji wynosi
1
Macieju:
niech omega ={a, b,c.d} Oznaczamy zdarzeneim A1={a,b} A2={b, c} A3={a,c} sprawdz czy zdarzenia A1 A2 A3 sa niezależne oraz czy zdarzenai sa parami niezalznie?
3
VOLUME.:
log
3
5−log
5
3
log
0
,
3
4 − log
0
,
3
3
1
Maciek:
:::rysunek::: Oblicz pole równoległoboku ABCD wiedząc, że kąt ABD= 30 stopni
7
Ada:
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 9
√
2
i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 45
0
. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
5
Macieju:
Rzucamy jednoczesnie dwiema kostkami Określmy zdarzenia
3
kala:
Oblicz granice funkcji przy x→
∞
oraz x→−
∞
; a) f(x)=5x
7
−3x
3
−2
6
fikr:
Boki trójkąta mają 8,6,12 Oblicz pole trójkąta, promien okregu wpisanego i promien okregu opisanego na nim.
3
kala:
Oblicz granicę ciągu: an=
n
5
n
6
+1
3
ala:
Boki trójkąta ABC mają długość AB=12, BC=16 i AC=16. Oblicz: a) pole trójkąta
2
kala:
Oblicz granicę ciągu: an=(3n+5)(7−4n
2
)(2n
2
+5)
7
irc:
Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt o bokach długości 5,5 i 8.
2
int:
Mam problem z tego rodzaju zadaniami. Przeglądając rozwiązania zadań maturalnych umieszczonych na tej stronie rozumiem ogólny tok rozwiązywania, ale najgorzej jest zacząć. Macie jakąś
1
Ruset:
3
√
3
Nie korzystając z kalkulatora oblicz log
1
9
3
1
3
√
3
(logarytm o podstawie
z
)
9
3
Proszę o pomoc!
3
Misia:
Przekrój osiowy walca jest prostokątem o obwodzie 40 cm. Oblicz największe możliwe pole powierzchni bocznej tego walca.
0
Glaud:
1. Dwa równoległe przewody umieszczono w ofległości d= 20 cm od siebie. W przewodach płyną prądy I1= 1A i I2= 2A.
4
mietek:
Rozwiąż równanie x
2
+ x
3
+ x
4
+ ... = 1
1
3
, którego lewa strona jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego.
7
kasia:
x−2
Jeżeli x nie moze sie rownac 3, to wyrażenie
*(x+3) jest równe:
9+3x
a=
1
3
* (x−2) b= 3(x−2)
14
natka:
Bardzo pilne
!
7
kasia:
jak mam rozpoznac ktora liczba jest liczba pierwsza
3
jjjaaa:
prosze o sprawdzenie (4x
5
−6x
2
+3x)(5
4
−2x
2
+3)=20x
9
−8x
7
+12x
5
−30x
6
+12x
4
−18x
2
+15x
5
−6x
3
+9x =
3
ipek:
Mógłby ktoś wytłumaczyć to zadanie?
3
zagubiona:
Do sprawdzenia: Dany jest wielomian W(x)=x
4
−x
3
1
ADm:
:::rysunek::: jest podany rysunek. nurtuje mnie jak dojść do tego, że CB =
a sinα
sin4α
i
1
aneta:
dany jest zbiór wszystkich liczb dwu cyfrowych naturalnych . oblicz prawdopodobieństwo , że losowo wybrana liczba jest podzielna przez 6 lub 8
1
aneta:
ze zbioru liczb ⊂1,2,3,...7⊃ losujemy dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem . oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczb , których suma jest podzielna przez 3.
1
Wlodek88:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego dość nietypowego zadania. Na półkolu o promieniu 4cm opisano trapez równoramienny. Krótsza podstawa ma długość 6 cm,
2
aneta:
jakie jest prawdopodobieństwo że w trzykrotnym rzucie symetryczną monetą otrzymamy dwa orły i reszkę ?
1
aneta:
jakie jest prawdopodobieństwo że w rzucie dwiema kostkami symetrycznymi do gry otrzymamy iloczyn oczek równych 6
20
zagubiona:
Dane są wielomiany P=3x
3
−x
2
+5, Q=(x−3)
3
, S=(x+2)
2
, R+x+3. Przedstaw jako wielomian:
0
Gustlik:
Nowy ciekawy sposób mnożenia liczb i wielomianów − zachęcam do zapoznania się z nim. Mnożenie liczb: http://matematyka.pisz.pl/forum/forum.py?komentarzdo=141 .
12
zagubiona:
Skoro z jednym sobie "poradziliśmy", czas na ciekawsze zadanie, zakładam, że będzie to na zasadzie równań w klamrach, tylko nie wiem jak do tego teraz podejść, dlatego proszę o jakieś
9
zagubiona:
Wyznacz współczynnik a oraz b wielomianu W(x)=ax
3
+bx
2
+3x−4 wiedząc, że W(1)=−1 i W(−2)=−34
2
megi:
Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7} losujemy kolejno, bez zwracania trzy cyfry i tworzymy liczbę trzycyfrową: pierwsza wylosowana cyfra jest cyfrą setek, druga – cyfrą dziesiątek, a trzecia –
0
lolek:
do wykresu funkcji nie należy punkt A=(−2,−3) FUNKCJA F MOŻE MIEĆ WZÓR
1
lolek:
ze zbioru trzycyfrowych liczb naturalnych wybieramy losowo jedną liczę. prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 30 jest równe