Pilne
mixek: wykaż, że jeżeli funkcje kwadratowe f i g określone wzorami:
f(x)−ax2+bx+c, g(x)=px2+qx+r mają dwa wspólne miejsca zerowe x1,x2 to albo f(x)=g(x) dla
każdego x ∊ R, albo f(x)≠g(x) dla każdego x ∊R\{x1,x2}.
z góry dzięki za odpowiedz
19 kwi 17:48
mixek: pomógłby ktoś w tym?
19 kwi 19:33
Maslanek: f(x) = −a(x−x1)(x−x2)
g(x) = p(x−x1)(x−x2)
f(x) = g(x) ⇔ a = −p
f(x) ≠ g(x) ⇔ a ≠ −p −−−> pomijając x1, x2 dla których obie funkcje przyjmują wartość 0.
19 kwi 19:35
mixek: a można trochę bardziej szczególowo, bo mam trochę upierdliwego nauczyciela, który wszystko
chce mieć w szczególach. a zrobiłem błąd f(x)=ax2+bx+c
19 kwi 20:43
Maslanek: Porównaj sobie obie funkcje. Podziel przez (x−x1)(x−x2). Dostaniesz to co masz dostać.
19 kwi 20:47