P
kila: Z pojemnika, w którym są dwa losy wygrywające i trzy losy puste, losujemy dwa razy po
jednym losie bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, ze otrzymamy co najmniej jeden
los wygrywający. Wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego
19 kwi 16:41
Ajtek:
|Ω|=5*4=20
Co najmniej jeden los wygrywający, czyli za pierwszym (1) razem wyciągniemy los wygrywający, za
drugim pusty (albo na odwrót), lub (2) oba wylosowane losy będą wygrywające:
(1) 2*3
(2) 2*1
|A|=2*3+2*1=8
19 kwi 16:51
kila: a skąd to 5*4 ?
19 kwi 16:53
Ajtek:
Losów w sumie jest 5, pierwszy los losujemy z 5, drugi z 4.
19 kwi 16:57
kila: ok,dzięki
19 kwi 16:59